Polisen tävlar i att bötfälla bilister – får stark kritik

Trafikpolisen i Region Mitt utser "Månadens trafikbubblare" där poliser belönas om de ökar antalet alkoholkontroller och bötfäller fortkörare. Men poliskollegor är förbannade och facket är kritiska till tävlingen.
Annons

Polisen tävlar i att bötfälla bilister – får stark kritik
Tävlingen ”Månadens trafikbubblare” har rört upp känslor hos både poliskollegor och facket.

En nationell trafikstrategi att öka antalet nyktra förare på vägarna, sänka medelhastigheten och minska antalet döda och skadade har föranlett polisens Region Mitt att sedan i höstas utse ”Månadens trafikbubblare”, det lokalpolisområde som ökar antalet ”alkoblås” och böter för fortkörare i spannet 6-9 km/h för fort mest.

Tävlingen har gjort poliskollegor förbannade, vilket de enligt SVT har uttryckt på polisens intranät.

”Tävling att bötfälla vanliga samhällsmedborgare, det dummaste jag hört på länge.”

”Detta med månadens trafikbubblare är för mig bara ett annat sätt att införa pinnjakten med ett annat namn.” 

Även facket är kritiska och menar att ”Månadens trafikbubblare” är skadligt för polisen rykte. 

”Om medborgarna tror att vi utlyser tävlingar för att rapportera trafikbrott så ökar det inte förtroendet för oss. Många har ju också synen att vi inte ska ägna oss åt trafikbrott med tanke på den grova brottsligheten. Men vi måste ju finnas överallt i samhället och vi finns ju ute på vägarna ytterst för att rädda liv”, säger Anna Ramsten, ordförande för Polisförbundet i Region Mitt.

Mikael Hedström, polisens pressinformatör, menar att kritikerna missförstått satsningen.

”Det är ingen tävling utan man vill uppnå ett mål”, säger han. ”Man kan kalla det en mätmetod för hur man når våra mål.”

Enligt SVT Nyheter Gävleborg är den mest framgångsrika ”trafikbubblaren” polisområdet i Västra Mälardalen, som i september ökade alkoblåsen med 312 procent. Samtidigt var andelen positiva blås, det vill säga rattfyllerister, låg.

Annons
Annons
Rulla till toppen