Bonus-malus: Försenad registrering – då kan du kräva ersättning

"Du som har beställt en bil vars leverans blir försenad kan ha rätt till ersättning för de högre skatterna", säger Malin Johansson, förbundsjurist på Motormännens Riksförbund.
Annons

Det nya skattesystemet bonus-malus träder i kraft 1 juli, och ger bilar med lägre klimatpåverkan en bonus medan bilar med högre utsläpp får betala en höjd skatt de första tre åren.

Den nya skatten gäller enbart nya bilar. Skatteförändringen gör därför att många vill registrera sin nya ”malus-bil” före den 1 juli – vilket kan komma att påverka leveranstiden. För om bilen inte kan registreras som planerat, alltså efter 1 juli, då belastas köparen ovillkorligen med malus-skatt.

Så vad kan man göra om bilen registreras på fel sida om datum-strecket, trots att den var utlovad att anlända på rätt sida?

”Du som har beställt en bil vars leverans blir försenad kan ha rätt till ersättning för de högre skatterna”, säger Malin Johansson, förbundsjurist på Motormännens Riksförbund.

Motorbranschens egna leveransvillkor anger 16 veckors leveranstid för en fabriksbeställd bil, 12 veckor för en ny bil generellt, eller två veckor för begagnade bilar.

Vid försening gäller generellt att företaget måste kontakta köparen. Om förseningen är väsentlig kan avtalet hävas utan kostnad.

Den som köper bil nu bör skriva in i avtalet att leverans ska ske innan 1 juli.

• Fabriksbeställning: Om leveransen försenas utöver det som anges i leveransvillkoren ska bilföretaget som sålt bilen ersätta dig som konsument för den högre kostnad malus-skatten innebär.

• Lagerbil: Det brukar gå snabbt att få ut en lagerbil från bilhallen, men avtala för säkerhets skull om ett datum då leverans ska ske.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen