Efter kritikstormen: BMW backar om populära tillvalet

Många bilägare stör sig på krångliga infotainmentsystem som är svåra att använda. Som ett svar på det har både Apple och Google lanserat egna lösningar...
Annons

Många bilägare stör sig på krångliga infotainmentsystem som är svåra att använda. Som ett svar på det har både Apple och Google lanserat egna lösningar för att visa några av mobilens appar i ett säkrare och mer bilvänligt format direkt i bilens infotainmentsystem.

Hos Apple kallas tekniken Carplay. BMW har haft Apple Carplay som tillval i flera år, men som enda biltillverkare har BMW också valt att ta betalt för Carplay löpande efter det första året, som en prenumerationstjänst.

Det här har fått många BMW-ägare att gå i taket och diskussionen på nätet har gått varm. BMW har fått hård kritik för att ta betalt för något som köparen redan betalat för – och där BMW heller inte behöver tillhandahålla särskilt mycket teknik löpande. Logiken bakom Carplay ligger främst i telefonen och inte i bilens infotainmentsystem.

Nu väljer dock BMW att backa från det kontroversiella beslutet. Carplay blir gratis att använda för alla som valt och betalat för tillvalet. Köpare som redan betalat för en prenumeration får fri tillgång till Carplay framöver, så länge de valt ett uppkopplat navigationssystem som tillval. Övriga får betala en fast engångskostnad för att få använda systemet framöver.

”BMW vill alltid tillfredsställa våra kunders behov och den här ändringen ska ge dem en bättre ägarupplevelse”, säger en talesperson i ett uttalande.

Ändringen gäller alla BMW-kunder i USA och Storbritannien. Vi söker BMW i Sverige för att se hur läget är för svenska ägare.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen