Bondbilen som försvann – DB5 återfunnen efter 25 år

Bilen kördes av Sean Connery när han spelade James Bond. Den nuvarande ägaren har köpt bilen i god tro. Nu är frågan hur han ska övertalas att återbörda bilen.
Annons

En av världens mest kända filmbilar, James Bonds Aston Martin DB5 från 60-talsfilmerna Goldfinger och Thunderball, kan vara återfunnen efter 29 år. Men än är det sista ordet inte sagt.

Det rör sig om en av fyra bilar som köptes in till produktionen av filmen 1964 – specifikt kallad ”hjältebilen” med alla specialmodifieringar. Förutom den fanns också en orörd stuntbil samt två modifierade utställningsbilar till pr-event.

Hjältebilen, chassinummer DP216/1, hade bland annat roterande nummerplåtar, utfällbara kulsprutor och en katapultstol, och användes för alla scener där Sean Connery själv satt bakom ratten som James Bond.

Den rollen hade den också i uppföljaren Thunderball året därpå, efter vilket den skickades tillbaka till Aston Martin. Väl där togs alla Bondgadgets bort och den såldes som en vanlig DB5.

Som tur är valde den första köparen att direkt låta återställa allt till samma skick som det varit i under filminspelningarna.

Bilen bytte sedan händer på lagligt vis ett antal gånger innan den dök upp på en auktion 1986. Klubban föll på 250.000 dollar, knappt 6 miljoner kronor i dagens penningvärde, och DB5:an gick till fastighetsmagnaten och konstsamlaren Anthony V. Pugliese III i Florida.

Direkt efter köpet försäkrade Pugliese Astonen för hela 4,2 miljoner dollar – vilket han sedan fick ut efter att den stals från en hangar på flyplatsen i staden Boca Raton, Florida. Försäkringsbolaget utfärdade samtidigt en hittelön på 100.000 dollar.

Del av stor samling i Mellanöstern

Bondbilen som försvann – DB5 återfunnen efter 25 år
Intresset för filmbilen är så pass stort att Aston Martin själva lät bygga 25 nya DB5 ”Goldfinger Continuation”-bilar 2020.

Det var i augusti 2021 som Christopher Marinello, vd på organisationen Art Recovery International, som anlitats av försäkringsbolaget för att hitta Bondbilen, avslöjade att man funnit den. Då var detaljerna vaga, inte minst för att Marinello höll på att marknadsföra en podcast om stölden.

Senare tillade han dock att DB5:an, vars chassinummer ska ha bekräftats, är del av en privat samling på runt 4 000 vagnar i antingen Dubai, Saudiarabien, Kuwait eller Bahrain. Christopher Marinello är helt övertygad om att samlaren inte är medveten om att bilen är stöldgods.

Därför ska denne ha getts en chans att återlämna Bondbilen på ett diskret vis, innan Art Recovery International tar till andra medel för att återfå den – troligtvis främst juridiska, vad det låter.

I skrivande stund verkar dock inte ägaren ha nappat på erbjudandet. Det sista ordet är alltså ännu inte sagt i historien om ”världens mest kända bil”, som Aston Martin själva kallat James Bonds Aston Martin DB5.

Annons
Annons
Rulla till toppen