Michelin Nordic Guide 2016: Här är Sveriges bästa restauranger

Restaurangguiden som ska få dig att köra en trevlig omväg kommer i ny upplaga. Inför 2016 får Norden två nya restauranger med toppbetyget tre stjärnor.

Michelin Nordic Guide 2016: Här är Sveriges bästa restauranger
Michelin Nordic Guide 2016: Här är Sveriges bästa restauranger
Restaurang Fäviken får två stjärnor i senaste Guide Michelin.

Restaurangerna som får trestjärnigt betyg är Maaemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn. Det finns bara 116 trestjärniga restauranger i världen – en exklusiv klubb, alltså.

”Man kan säga att det är ett rekordår för den nordiska regionen”, sa Michael Ellis, direktör för Guide Michelin på presskonferensen i Köpenhamn, skriver DN.

För första gången finns också Fäviken Magasinet i Michelinguiden. Restaurangen, som bjuder på en fantastisk miljö och lockar besökare från hela världen, får två stjärnor.

”Fäviken Magasinet erbjuder en unik matupplevelse i en idyllisk miljö i ett avlägset område. Matlagningen är mycket säker och har ett tydligt ursprung från sin omgivning”, säger Rebecca Burr, chefredaktör för Michelin Nordic Guide.

En annan nyhet är utmärkelsen Bib Gourmand, som delas ut till restauranger som erbjuder vällagad mat till ett rimligt pris. I år får Smalhans i Oslo, Nook i Stockholm och Somm i Göteborg utmärkelsen Bib Gourmand.

Michelin Nordic Guide 2016 kan laddas ned som app till iOS och Android eller köpas i bokform hos välsorterade bokhandlar från fredagen den 26 februari.

Fem nya enstjärniga restauranger med Michelins kommentarer

Sushi Sho, Stockholm: ”Fantastisk sushi”
Hotel Borgholm, Öland: ”Delikata, konstnärliga rätter”
Upper House, Göteborg: ”Raffinerat kök på 25:e våningen”
Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås: ”Familjeägd restaurang”
PM & Vänner, Växjö: ”Sofistikerade rätter baserade på skog, sjö och äng”

Michelin Nordic Guide 2016: Här är Sveriges bästa restauranger
Rulla till toppen