Peugeot RCZ premiärvisas i Frankfurt

Peugeot har tidigare lovat att konceptcoupén RCZ ska serietillverkas, och nu släpps officiella smygtittsbilder som bevis för att den är på gång. Premiär blir det...
Annons

Peugeot har tidigare lovat att konceptcoupén RCZ ska serietillverkas, och nu släpps officiella smygtittsbilder som bevis för att den är på gång. Premiär blir det på salongen i Frankfurt i september.

Peugeot RCZ premiärvisas i Frankfurt

Utmärkande för Peugeots nya coupe är svanken i taket och det extremt högt uppdragna bakfönstret. Takprofilen från sidan betonas av en silverfärgad båge som utgör både A- och C-stolpe.

Peugeot RCZ (den första hos märket som inte har en sifferbeteckning) visades som koncept på Frankfurtsalongen 2007 och fick då kommentarer om att den var ganska lik Audi TT. Men tittar man noga är likheterna minimala, och i övrigt finns inte heller mycket att jämföra. RCZ är är "bara" en coupéversion av halvkombin Peugeot 308. Den har fast tak och ska med en turbomotor på runt 250 hästar vara betydligt sportigare än plåtcabben 308 CC.

Peugeot RCZ premiärvisas i Frankfurt

Taklinjen påminner om audi TT, men RCZ har mer markerade och utdragna bakre hjulhus.

308 RCZ baseras på samma plattform som halvkombin och har samma axelavstånd och yttermått, med skillnaden att den är betydligt lägre med sina 132 cm över marken. Konceptbilen koncentrerades på låg vikt och stora delar av den var tillverkade av lättviktsmaterial, bland annat kolfiber och polykarbonat i takkonstruktionen. Tack vare dessa lösningar hölls konceptet vikt nere på 1.200 kg för körklar bil, och med en 1,6-liters turbomatad motor på 218 hästkrafter och 300 Nm (utvecklad i samarbete mellan PSA och BMW), kunde Peugeot lova livligare prestanda än vanligt.

Peugeot RCZ premiärvisas i Frankfurt

Vi får inte se hela fronten, men detta visar att man inte kan missa att den tillhör Peugeotfamiljen.

Återstår att se om serieversionen lever upp till samma prestanda som angavs för konceptbilen: acceleration 0 – 100 km/h på 7 sekunder blankt och stående kilometern på 27 sekunder. Toppfarten uppgavs till 237 km/h, men trots dessa siffror klarade sig turbomaskinen med 6,7 liter/100 km, motsvarande ett CO2-utsläpp på 160 gram/km.

RCZ är 2+2-sitsig och framhjulsdriven och rykten säger att den färdiga bilen sannolikt får 250 hästkrafter snarare än konceptets 218. Men alla fakta spar Peugeot till Frankfurt – hittills är bara aptitretarbilderna här det officiella materialet. Sannolikt är också att RCZ kommer i en dieselversion, den är ju fransk.

Försäljningen startar i början av nästa år.

Peugeot RCZ premiärvisas i Frankfurt

Peugeot RCZ premiärvisas i Frankfurt

Annons
Annons
Rulla till toppen