Prius Plug-in provkörd: ”Lägsta förbrukning jag varit med om”

"Nya Toyota Prius Plug-in har några detaljer som gör den ohyggligt snål", säger auto motor & sports Erik Trulsson efter provkörningen.
Annons

Prius Plug-in provkörd:
Erik Trulsson kör nya Prius Plug-in, på el inne i stan och som elhybrid utanför.

Hej Erik, var i världen håller du hus?

Jag är i Barcelona och kör på el. Eller jag kör nya Prius Plug-in utanför Barcelona. Eller, vi körde på el i Barcelona, sedan när vi körde långt iväg utanför staden tog elen slut och då körde vi den som hybrid.

Okej, hur var det?

Jo, det var en riktigt rolig överraskning. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, eftersom förra generationen Prius Plug-in inte var något vidare, men den vanliga hybriden av nya Prius imponerar på mig. Och det visar sig att Prius Plug-in går att köra som en elbil. På riktigt. Vilket man inte kunde med förra generationen. Åtminstone inte om man ville ha lite värme i kupén.

Menar du att du gillar Prius Plug-in?

Ja, alltså jag älskar att köra på el. Och nu kan jag köra den här bilen som en elbil i flera mil. Jag kan acca häftigt i stan och det går tyst och linjärt och jag har så mycket värme eller kyla i kupén som jag vill. Bensinmotorn startar inte. Vi kom runt fyra mil av ganska aggressiv körning på el, innan bensinmotorn drog i gång. Och efter det går den som en elhybrid, fast med den lägsta förbrukning jag någonsin har varit med om. Riktigt imponerande!

Det var en stor snackis på automotorsport.se häromdagen om hur mycket Jeremy Clarkson hatar Toyota Prius. James May sa i och för sig att den är intressant. Jag har träffat både Clarkson och May (inte nu, utan för länge sedan) och Jeremy är rätt dryg och vill mest bara dricka vin, men James är en riktigt trevlig prick som är genuint intresserad av bilar och människor.

Prius Plug-in provkörd:
Runt fyra mil på el, därefter som en elhybrid med imponerande låg förbrukning.

Så du menar att Prius är en cool bil?

Haha nej cool skulle jag inte kalla den. Designen är ju ganska svår och det är inte så att man skrattar ihjäl sig när man kör den. Men Toyota har lyckats återerövra förstaplatsen i elhybridträsket med Prius, där den en gång hörde hemma. Innan den blev omkörd av Volkswagens och Audis laddhybrider. Men nya Prius Plug-in har några detaljer som gör den ohyggligt snål, vi körde 17 mil, därav en hel del motorväg, med en förbrukning på drygt 0,3 liter milen. Helt otroligt för en så stor och bekväm bil.

Kan du inte avslöja några detaljer? 

Jo visst. Viktjakten har varit skoningslös. På gott och ont. Bakluckan är tillverkad i kolfiberarmerad plast, alltså racingteknik, och baksätet har ingen mittplats. Batteriet går att snabbladda, infotainmentskärmen är större och en helt ny funktion i klimatanläggningen gör att räckvidden bibehålls mycket bättre i kallt klimat. Vidare finns det solceller i taket att välja till. Dessa kan ge upp till 700 kilometer (inget annat) körsträcka om året i Sverige om bilen står under solen alla timmar.

Pris börjar på 377.900 kronor. Allt det här och mer därtill kan du läsa om i nästa nummer av auto motor & sport. 

Prius Plug-in provkörd:
Annons
Annons
Rulla till toppen