Första bilderna på Volvo XC60 – kommer som laddhybrid gånger två

Volvo har börjat smygvisa de första bilderna på nya XC60 inför premiären. Andra generationen av den populära suven ska presenteras den 7 mars, i samband...

Annons
Annons

Volvo har börjat smygvisa de första bilderna på nya XC60 inför premiären. Andra generationen av den populära suven ska presenteras den 7 mars, i samband med bilsalongen i Genève.

Volvo storsatsar just nu på laddhybrider för att fylla tomrummet mellan dagens förbränningsmotorer och en helt eldriven bil. Volvo var tidigare motståndare till elbilar men Volvochefen Håkan Samuelsson har avslöjat att det kommer en större och en lite mindre elbil med start 2019.

Första bilderna på Volvo XC60 – kommer som laddhybrid gånger två

Fram tills dess är det alltså laddhybrider som gäller och så blir det också för andra generationen XC60. Den större XC90-modellen är för dyr för de flesta bilköpare men XC60 kommer träffa betydligt mer rätt prismässigt, och det gäller inte minst för laddhybridversionen bland tjänstebilister, som är ute efter lågt förmånsvärde.

Toppversionen av nya Volvo XC60 heter T8 Twin Engine och får en fyrcylindrig bensinmotor på 306 hästkrafter och en elmotor på 70 hästkrafter. Den här drivlinan känns igen från XC90 T8 Twin Engine, men i XC60 blir den inte riktigt lika stark – här ligger systemeffekten på drygt 370 hästkrafter och inte på 408 hästkrafter, som i XC90. Räckvidden på eldrift blir åtminstone fem mil enligt EU:s körcykel.

Första bilderna på Volvo XC60 – kommer som laddhybrid gånger två

Men alla är inte ute efter maximal prestanda och hög exklusivitet, och därför har Volvo också tagit det viktiga beslutet att lansera billigare laddhybridmodeller. Volvo har avslöjat att det kommer framhjulsdrivna laddhybrider med en trecylindrig bensinmotor på 1,5 liter som kompletteras av en elmotor. Här hamnar systemeffekten på strax över 200 hästkrafter. Eventuellt får den heta T4 Twin Engine eller T6 Twin Engine.

Prestandanivån i ”instegsladdhybriden” ska hamna på samma nivå som med en fyr- eller sexcylindrig förbränningsmotor i en konventionell bil. Bilen får en sjustegad dubbelkopplingslåda och ett litiumjonbatteri på 9,7 kWh. Räckvidden på eldrift blir ungefär fem mil även i den här modellen.

Första bilderna på Volvo XC60 – kommer som laddhybrid gånger två

De första teaserbilderna på Volvo XC60 visar att designen till stor del baseras på XC90, men det handlar inte om någon kopia rakt av. XC60 får en del egna designdetaljer och ska förstås upplevas som mycket kompaktare än XC90. Strålkastarna framtill har den välkända ”Tors hammare-profilen”.

Premiären för nya Volvo XC60 är alltså planerad till den 7 mars klockan 10.45 och eventet ska livesändas på nätet.

Första bilderna på Volvo XC60 – kommer som laddhybrid gånger två
Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen