Vi minns Mr Bildesign – Peter Horbury

”Hans föreläsningar om bildesignens historia var klassiska och mycket underhållande.” Se även vår intervju med Peter Horbury.
Annons

Att på riktigt förklara varför något ser ut som det gör utan att fastna i plattityder är kanske det svåraste en bildesigner kan ge sig på.

Peter Horbury var en mästare på just detta.

Han var också modig och fantastisk när det gäller att få med sig folk – på annat vis kan det inte förklaras att Peter Horbury lyckades ta Volvo från tegelstensdesignen in i nutiden – då på 1990-talet när han visade upp Volvo ECC 1992.

Jag var där då i Göteborg och såg och gillade – säkerligen ännu mer eftersom Peter med sin underfundiga och lättsamma brittiska dialekt fick skiftet att te sig självklart och attraktivt.

Det gick liksom inte att inte ta till sig de nya formerna, efter att ha lyssnat på Peter.

Hans föreläsningar om bildesignens historia från häst och vagn till nutid var klassiska och mycket underhållande och han kunde tala i timmar om varför lyktor ser ut som de gör, hur bildesign avspeglas i landets kultur, hur vi ser ut, vad som vill förmedlas.

Bilarna var inte bara bilar i Peters värld, de var personer med egna uttryck och egenskaper, där formerna avspeglade insidan.

Nyfikenheten och glädjen i att forma bilar och driva på utvecklingen tror jag var en stor drivkraft, men det var nog också glädjen i att berätta om allt detta på ett mycket personligt och närvarande vis.

Bilvärlden har blivit tristare och mindre begriplig nu när Peter Horbury gått ur tiden.

Här nedan kan du se vår intervju med Peter Horbury under eCarExpo i Göteborg 2022.

Annons
Annons
Rulla till toppen