Certifierad begagnad bil – kvalitetsstämpel eller säljknep?

Premium Efter årsskiftet chockhöjs fordonsskatten för nybilar. Därför kan en lätt begagnad bil vara attraktiv. ✔ Så undviker du missarna ✔ Stora skillnader mellan olika märken

Certifierad begagnad bil – kvalitetsstämpel eller säljknep?

För många är det ofta omöjligt att lägga upp en halv miljon för en ny premiumdoftande bil. Dessutom äts en stor del av bilens värde upp redan under det första året. En värdeminskning på 100.000 kronor är inte ovanlig. Tanken på att köpa en lätt begagnad bil med nybilsgaranti är alltså lockande.

Certifieringsprogrammen är en relativt ny företeelse i bilhandeln. Volvo lanserade "Volvo Selekt" under 2017 medan Hedin Bils märkesoberoende certifieringsprogram lanserades i början av 2019. Men även om generalagenten marknadsför certifieringsprogrammen innebär inte det att alla handlare erbjuder det. Flera Volvo-, VW- och Audi-återförsäljare erbjuder till exempel inte det egna märkets certifieringsprogram.

Det kan finnas flera orsaker till det. En är att återförsäljaren har tagit fram något motsvarande eller liknande erbjudande i egen regi eller att man har bakat in en utökad garanti i en egen finansieringslösning. Några handlare menar också att det kan vara kostsamt att uppfylla certifieringskraven på en fem år gammal bil. Det kanske behövs en omlackering av motorhuv och komponentbyten för att få bilen "godkänd". Kolla upp på respektive bilmärkes hemsida vilka återförsäljare som omfattas.

Garantin är främsta argumentet

Det är den utökade nybilsgarantin som är grundbulten i dessa erbjudanden. Bilarna gås igenom och åtgärdas vi behov på ett hundratal punkter. För bilköparen innebär det att man får ett kvitto på att bilen är i fullgott skick när man köper den. För handlaren leder certifieringen sannolikt till färre reklamationer i efterhand. Garantins längd och körsträcka skiljer sig en hel del mellan märkena. Vad tjänar du mest på – lång löptid eller lång körsträcka?

Jämför uppgifterna i tabellen nedan!

De återförsäljare som erbjuder de olika certifieringsprogrammen strävar efter att kunna certifiera så många av sina begagnade bilar som möjligt. De inkommande begagnatbilar som uppfyller kraven på ålder och körsträcka testas och placeras i regel ut i bilhallen. Bilar som inte är certifierade blir mindre attraktiva att ha där eftersom de är äldre, har längre körsträcka och kan vara behäftade med olika fel och brister. De säljs därför ofta vidare till andra märkesoberoende handlare.

"Om bilen uppfyller kriterierna för ålder och körsträcka ser vi till att den klarar testet och åtgärdar eventuella brister", säger en Volvosäljare vi pratat med.

Certifieringsprogrammen håller på att skapa en ny kategori inom bilhandeln – "nästan ny bil med garanti" – vilket skiljer ut dessa från övrig begagnathandel. Dessa bilar hamnar närmare bilhandelns "finrum". Det menar Klaus Silfvenius på Motorbranschens Riksförbund (MRF).

En VW- och Audihandlare vi pratat med som inte erbjuder Volkswagens "Das Welt Auto" eller "Audi Approved" hänvisar till MRF:s begagnatbilsgaranti. Det är viktigt att veta att alla MRF-anslutna handlare ska varudeklarera sina begagnade bilar enligt MRF:s testprogram. MRF-garantin, som omfattar tre eller sex månader beroende på körsträcka med mera, ger köparen fakta om bilens verkliga skick. MRF tittar för närvarande på en förlängning av sina begagnat-garantier på sikt, vilket också kan vara bra att hålla koll på.

De handlare vi varit i kontakt med menar att de certiferade bilarna inte är dyrare än bilar utan certifering, eftersom det handlar om felfria exemplar med relativt låg mätarställning och ålder. 

Det är ett viktigt säljargument att kunna visa att bilen är certifierad. Garantin har ett värde för kunden och det ökar attraktionskraften hos bilen. Men vi ser inte att det egentligen påverkar bilens pris.

Detta ingår i certifieringen

Märke Tid Körsträcka Bytesrätt Max ålder/
körsträcka
Audi Approved Plus 1 år1) 10 dagar2)  5 år/10 000 mil
BMW Premium Selection 1 år 2 000 mil3) 7 dagar/
50 mil2)
5 år/12 000 mil
2 års fri service4)
Jaguar Approved 2 år 5 000 mil Nej 5 år/10 000 mil
Land Rover Approved 2 år 5 000 mil Nej 5 år/10 000 mil
Mercedes–Benz Certified 2 år Upp till
20 000 mil
14 dagar/
100 mil2)
6 år/15 000 mil
Mini Next 1 år 2 000 mil3) 7 dagar/
50 mil2)
5 år/12 000 mil
 2 års fri service4)
Porsche Approved 1 eller 2 år Nej  15 år
Toyota Kvalitets-
garanti6)
Tills bilen
är 10 år
Upp till
20 000 mil5)
Nej
Volvo Selekt 2 år 3 000 mil7) 7 dagar/
50 mil
5 år/
1 000 mil
Volkswagen/Skoda
Das Welt Auto
12
mån
Ingen
begränsning
10 dagar 5 år/
12 000 mil
Hedin Certified 12
 mån
Ingen mil-begränsning 14 dagar 9 år/
15.000 mil
KVD Certified8) KVD:s garanti Nej 7 år/
15.000 mil

1) Mobilitetsgaranti gäller till nästa ordinarie servicetillfälle, om bilen servats på auktoriserad verkstad (gäller från -86 års modell).

2) Gäller vid byte till annan certifierad begagnad bil i samma prisklass, hos vissa biltillverkare enbart hos samma återförsäljare. Kostnader kan tillkomma.

3) Denna siffra gäller för bilar äldre än två år. Är bilen yngre än ett år gäller bilens nybilsgaranti fram till den dag den blir två år.
Är bilen äldre än ett år, men yngre än två år, gäller nybilsgarantin fram till dess bilen blir två år.

4) Gäller i två år eller 4.000 mil om du finansierar bilen genom BMW:s eller Minis eget finansbolag.

5) Garantin ingår i köpet av bil som är minst 24 månader gammal. Kvalitetsgarantin gäller enbart om bilen servats var 1.500:e mil eller minst en gång per år på auktoriserad verkstad.

6) Toyota har tre års vägassistans från att bilen var ny. Därefter kan assistansförsäkringen förlängas mot en kostnad tills bilen blir åtta år gammal.

7) Volvo On Call, fritt abonnemang 24 månader.

8) Bilen ska ha minst 3 i totalbetyg från KVD-test för att kunna bli certifierad. KVD:s garanti tecknas separat (ca 3.000–3.500 kr/år, den lägre kostnaden om man samtidigt tecknar KVD billån).


Skillnader mellan de olika märkena

• Volvohandelns Volvo Selekt erbjuder en garanti på 2 år eller 3.000 mil, förutsatt att bilen är max 5 år gammal och har en körsträcka som understiger 10 000 mil, vid köptillfället.

• Mercedes-Benz Certified gäller bilar som är max 5 år gamla och har mindre än 15.000 mil på mätaren. Garantin är 2-årig och utan egentlig milbegränsning, men det finns ett tak vid 20.000- milastrecket, då garantin upphör att gälla.

• Även Volkswagen och Audi erbjuder en garanti utan mil-begränsning, men garantin är begränsad i tid till ett år.

• Toyota sticker ut rejält i jämförelsen med sin kvalitetsgaranti som gäller i upp till 10 år eller 20.000 mil! 

• Hedin Bil har ambitionen att alla bilar i hallarna ska uppfylla Hedin Certified. Det gäller både märken som man är återförsäljare för och andra märken. 

• Även ett märke som Mercedes, som har sitt eget Mercedes Certified, erbjuds med Hedin Certified, eftersom certifieringsproceduren för Mercedes Certified anses vara mer omständlig (och förmodligen dyrare). 

• BMW Premium Selection och syskonet Mini med Mini Next erbjuder mer begränsade utfästelser än övriga, men å andra sidan kan man få garantin på bilar som gått upp till 12.000 mil.

• Porsche Approved kan utfärdas på vagnar som är upp till 15 år gamla! Någon milbegränsning talar man inte om här, men garantins längd kan variera mellan 1 och 2 år.

Garanti eller försäkring?

Det är viktigt att hålla isär begreppen om vad som är en garanti och vad som är en försäkring. Fabriks- eller nybilsgarantin är en garanti som är heltäckande och som avser brister eller fel som kan härledas till bilproducenten. Detsamma gäller för den utökade garantin på certifierade bilar, som kan ses som en förlängning av nybilsgarantin. 

Det råder också en viss begreppsförvirring här. Vi kan ta exemplet med en vagnskadegaranti på en ny bil som ofta är treårig, men egentligen är en försäkring. Efter tre år måste kunden ta motsvarande vagnskadeförsäkring hos sitt försäkringsbolag.

Vi går in i en Volvohall för att se hur Selektbilarna är märkta. I vindrutan ser vi förutom fakta om aktuell bil även MRF:s testprotokoll där skicket anges för olika funktionsområden – koppling, växellåda, motor avseende missljud/läckage, lack, kaross, interiör med mera. Samtliga punkter för den aktuella bilen vi tittar på får ett N (normalt skick med beaktande av bilens ålder och körsträcka). Där framgår också att säljföretaget utfärdar den obligatoriska MRF-garantin samt "annan garanti", det vill säga Volvo Selekt-garantin på 24 månader eller 3 000 mil, vilket också framgår av MRF-protokollet.

Volvo Selekt ger den begagnade bilen samma garantier som när den var ny, enligt Volvo.

Nybilsgarantin kan närmast jämföras med försäkringsbolagens maskinskadeförsäkring, med 5 år eller 8 000 mil som vanliga gränser, men vissa bolag erbjuder numera också en förlängd maskinskadeförsäkring –  i If:s fall upp till 10 år och 15 000 mil. Men då får man betala försäkringspremie och en självrisk på hela 10 000 kronor. 

Kom ihåg att den utökade fabriksgarantin på certifierade begagnatbilar ändå är begränsad. Om du köper en 3 år gammal Volvo som gått 7 000 mil, erbjuds du i praktiken en utökad garanti som sträcker sig till dess att bilen är 5 år eller har gått 10 000 mil. Därefter är det den ordinarie försäkringen som gäller.

En annan skillnad mellan en garanti och en försäkring är att du med en garanti inte behöver blanda in en tredje part, det vill säga ett försäkringsbolag, vid eventuella skador eller reklamationer, vilket gör hanteringen smidigare.

Det finns dock alltid en gråzon i sammanhanget oavsett om det gäller garanti eller försäkring. Om kunden genom felaktig eller påtagligt oaktsamt handhavande har orsakat ett fel på bilen, eller inte har följt serviceschemat fullt ut, frånskriver bilproducenten sig ansvar.

Dessutom kan skador och slitage på lack och interiör blir föremål för diskussioner – normalt slitage, yttre påverkan, fabrikationsfel eller något annat?

Skiftande kunskap hos handlarna

Vi har varit i kontakt med några handlare för att få deras bild av certifieringsprogrammen. På Audi Stockholm ger man direkt tydliga besked om vad garantin omfattar och lämnar utan omsvep ut testprotokoll med mera.

På Bilia däremot, blev vi bollade mellan olika försäljningsställen och försäljningschefer i Göteborgsområdet för att slutligen bli hänvisade till det svenska säljbolaget för att få svar på våra frågor. Vid besök hos återförsäljarna hittar vi dock flera vagnar märkta "Volvo Selekt". På Hedin Bil tillämpar man det egna Hedin Certified även för bilmärken som har egna certifieringsprogram. 

Plus och minus

Märke Plus  Minus
VW/Skoda Das Welt Auto/Audi Approved Obegränsad körsträcka
under garantitiden. Viss bytesrätt.
Kort garantitid (1 år).
BMW Premium
Selection/Mini Next 
Gäller bilar upp till 12.000 mil vid köptillfället. Garantin gäller endast 1 år eller 2.000 mil.
Jaguar Approved/Land Rover Approved Garantins längd och körsträcka. Ingen bytesrätt.
Mercedes–Benz
Certified
Garantin medger lång körsträcka. Omfattar även bilarmed lång körsträcka vid köptillfället. Generös bytesrätt.
Toyota kvalitetsgaranti Garantin täcker både hög ålder och långa körsträckor! Ingen bytesrätt.
Volvo Selekt Bytesrätt. Lite snålt med 3.000 mils garanti!
Hedin Certified Omfattar även äldre bilar med lång körsträcka. Garanti utan milbegränsning. Kort garantitid (1 år).
KVD Certified Beprövad testmetod. Kan säljas med mindre, men redovisade, anmärkningar på teknik och utrustning. Garantin tecknas mot extra kostnad.

Sammanfattning

Du som vill ha en bil som har lite nybilsdoft kvar, men inte vill ta hela smällen vad gäller värdeminskning, köp en begagnat certifierad bil! Den utökade garantin innebär ett åtagande för återförsäljaren och förutsätter att bilen är i nära nyskick.

Vid ett vanligt begagnatköp hos en MRF-ansluten handlare kan du köpa bilen med kända och redovisade brister. På en certifierad begagnatbil testas samma saker men eventuella brister och fel ska vara åtgärdade. I övrigt är det garantins längd som är den största skillnaden – tre månaders MRF-garanti eller en tvåårig fabriksgaranti. 

Gå igenom testprotokollet med säljaren och förvissa dig om att bilen är godkänd på alla punkter. Se till att testprotokollet är undertecknat och att det finns i bilen. Jämför villkoren och grundkriterierna mellan olika bilmärken. Om du kommer att ha långa körsträckor de kommande två åren kan en lågmilad Toyota eller Mercedes vara ett bra alternativ, eftersom den utökade garantin i båda fallen gäller upp till 20.000 mil.

För bilmärken med mer begränsade utfästelser innebär certifieringen en kvalitetsstämpel när du köper bilen och en garanti som varar 1–2 år vid normala körsträckor.