Begduellen: Audi Q5 eller BMW X3?

PREMIUM Audi Q5 och BMW X3 är läckra praliner i suvsegmentet. Men bilägandet är inte helt bekymmersfritt. Det finns saker att se upp med – vi listar de vanligaste typfelen och korar en vinnare.
Annons

Aladdinasken. Om Audi Q5 är en gräddfylld nougat är X3 mer som en trillingnöt. Audiägarna uppskattar den luxuösa känslan i interiör och materialval – medan X3-ägarna knaprar i sig de tre nötterna – styrning, chassi och motor. Audi­ägarna känner starkt för sin Q5 men när vi går igenom ägarrapporterna uttrycker flera också en oro för bilens framtida kvalitet och livslängd. En Audiägare tycker att det är skillnad på upplevd och faktisk kvalitet.

Q5 är inte ensam om att ha kvalitetsbrister – detta gäller även andra bilmodeller inom VAG-gruppen och för er som läser begagnatduellerna regelbundet är detta ingen nyhet. Populära bilar som Golf, Polo, Passat, A1 (för att nämna några) är också drabbade.

De fel som återkommer är motorer med hög oljeförbrukning, kamkedjor som går av med dyra motorhaverier som följd samt växellådor som rasar på tok för ofta. Många taxichaufförer slutade köpa VAG-produkterav denna anledningen – bilarna var inte tillräckligt driftsäkra och en stillastående taxibil gör ingen nytta.

Vid en sökning efter ”Audi Q5 Ny motor” på köp- och säljsajten Blocket.se får vi ett flertal träffar där motorn har bytts ut på grund av ovan nämnda anledningar. Detta är ett citat från en annons för Audi Q5 2,0 TFSI -09: ”OBS Denna bil har fått ny motor på garantin beroende på tidigare oljeförbrukningsproblem. Den nya motorn har en uppgraderad variant av kolvringar och kamkedja, vilket har varit problem på denna motortyp.”

Det är svårt att säga exakt hur vanliga dessa problem är. Problemstatistiken från vår databas visar att 30 procent av ägarna har uppgett att de har haft motorproblem.


FELRAPPORTEN

Vad har du haft problem med? Ägarna har angett vad de specifikt har haft problem med på sin bil. 

Begduellen: Audi Q5 eller BMW X3?
Q5 har motorproblem och många garantiärenden. tio procent har haft probem med växellådan. BMW har elektronik som lever sitt eget liv och ägarna påpekar ofta att de får göra hjulinställningar och att bromsar slits snabbt.

Det positiva är att Audi verkar ha hanterat detta bra genom att ta de flesta reparationerna på goodwill – förutsatt att bilen har en välskött servicehistorik. Betyget 80 för garantinöjdhet är ett okej omdöme.

Q5 finns även med hybriddrift – detta är däremot ett motoralternativ du klarar dig bra utan. Det finns tre stycken till salu i skrivande stund, hybriddriften var inte så förfinad när den kom och de sålde inte som smör i solsken. Skillnaden i bränsleförbrukning är dessutom försumbar och när vi på auto motor & sport testade den var testlaget föga imponerat. Intrycket var som ett avancerat stopp/start-system.

BMW-ägarnas missnöje handlar till stor del om att de tycker att X3 inte är snygg nog och att den inte känns tillräckligt lyxig på insidan. Krokodiltårar kan tyckas. Audi lyckas bättre med att skapa en känsla av lyx än vad BMW gör trots att bilarna är i samma prisläge. Å andra sidan har styrning alltid varit BMW:s gren och det arvet fortsätter de förvalta. Ägarna ger X3 genomgående höga betyg, det är egentligen bara utseendet som får ett betydligt lägre betyg än genomsnittet. Körglädje anges som ett av de främsta köpskälen. 

Förbrukningssiffrorna är högre än förväntat. Ägarnas uppgivna snittförbrukning visar att X3 är något törstigare än Q5. (Se ägarnas uppgivna siffror högst upp på föregående sida.) 

Vilken ska du välja sett till den totala milkostnaden, suv eller kombi? Milkostnaden för Audi A4 Avant är cirka 31 kronor och cirka 36 kronor för BMW 3-serie Touring. Att köra suv kostar alltså drygt 15-20 procent mer än kombi. Q5 har en större värdeminskning än A4 medan X3 har högre försäkringskostnader än 3-serien.

Segern går till BMW X3. Den vinner ägarnas hjärtan, och testlagets, men är också det mest pålitliga alternativet sett till driftsäkerhet.

Modellhistorik

AUDI Q5

2008 Första generationen Q5 lanseras.
2013 Diskret ut- och invändig facelift, effektivare motorer, elektromekanisk styrning.
2013 SQ5 TDI tillkommer med V6 på 313 hk samt en hybrid med bensinmotor.
2016 Andra generationen presenteras.

BMW X3 (F25)

2003 Första generationen X3 lanseras.
2010 Andra generationen presenteras.
2013 Får det nya navigationssystemet.
2014 Facelift. Ny design på njurar, fram- och baklampor, fram- och bakstötfångare samt integrerade blinkersljus i backspeglarna.


Ägarna om sina bilar

Begduellen: Audi Q5 eller BMW X3?
Ägarna gillar quattron och berättar att Q5 tar sig fram bra i snön.
Audi-ägarna gillar…
Audi-ägarna gillar inte…
”Härlig långfärdsbil.” ”Fortfarande snyggaste kompaktsuven efter åtta år.” ”Jag är helnöjd med bilen den bästa jag har haft, jag tänker köpa en ny Q5 nästa gång.” ”Favoritfunktionen är mugghållaren som både kan kylas till fem grader och värmas till 60.” ”Dyr märkesverkstad som inte kom tillrätta med fel på växellådan förrän efter tredje besöket (två veckor där varje gång).” ”Adaptativ farthållare ur funktion.” ”Drar 0,25 liter olja per 100 mil.”
Begduellen: Audi Q5 eller BMW X3?
Ägarna och testlaget tycker att X3 är körglad och har utsökt chassibalans..
BMW-ägarna gillar…
BMW-ägarna gillar inte…
”Går att köra riktigt snålt om man håller fartgränserna vilket dock är svårt med tanke på bilens prestanda och köregenskaper.” ”Välj adaptiva dämpare.” ” Suverän vinter- och dragbil.” ”Köpte vanliga däck blev som en ny bil.” ”Underbar motor och växellåda. Fantastisk som dragbil.” ”Dragkapaciteten var anledningen till att jag valde en X3. Tidigare hade jag en 320 xd och om behovet av dragvikt inte funnits hade den fortfarande varit mitt val.” ”Ojämn funktion på keylesssystemet, ibland måste nyckeln användas för att man ska kunna låsa.” ” Elektroniken spökar ibland. När man bromsar låser bilen upp dörrarna.” ”Suvar äter däck, jag har haft X5.” ”Mycket bra fyrhjulsdrift med xDrive. Jag trailar ofta båt i svåra miljöer. Hög markfrigång.” ”Strålkastarspolarnas trumpeter stannar i utfällt läge.” ” Motorn har vid flera tillfällen haft ett knackande missljud. Den är också ganska ljudlig och känns lite för diesel-grov.”
”Turbohaveri men BMW tog det som goodwill.” ”Dragkroken strular.” ”Käkar bromsbelägg bak.” ”Bilen känns tråkig, saknas lyxkänsla, trist exteriör och interiör.” ”Typ av däck avgör körglädjen, run flat spårar oerhört och ger en otrevlig körupplevelse.”
”Oljelampan lyste trots att olja var påfylld.” ”Besviken på dyr reparation av adBlue då bilen gått 550 mil och på tok för hög bränsleförbrukning.” ”Fick byta  styrenhet till växellådan och slutligen hela lådan vid 12 500 mil.”
Begduellen: Audi Q5 eller BMW X3?
Begduellen: Audi Q5 eller BMW X3?
Begduellen: Audi Q5 eller BMW X3?
Q5 får höga betyg av ägarna för förarmiljö och materialval.

Ägarnas köpskäl

AUDI Q5 2008–2015 

Kvalitet Audi står för hög tysk kvalitet med bra materialval och god känsla i knappar och vred.
Komfort Bekväm mellanstor suv lockar till köp.
Design En mycket lyckad och omtyckt design.

BMW X3 2010-2016

Kvalitet Tyskt kassaskåpskvalitet lockar till köp.
Körglädje Detta är ett BMW-signum.
Utrymmen Ägarna gillar X3 för rymlighet i bagage och baksäte.

Kontrollpunkter

AUDI Q5 2008–2015

Oljeförbrukning Hög oljeförbrukning.
Växellådor S-tronic/DSG-lådorna rasar.
Dieselgate De motorer som är drabbade av dieselfusket får kallelse från Audi för åtgärd.
Läckage I adBlue-systemet och tanken.
EGR-ventilen Fryser vid kall utetemperatur.
Spridare Känt fel på spridarna (Piezo) mellan 2006 och 2010.
Oljepump Oljeläckage.

BMW X3 2010–2016

Dragkrok Fastnar i utfällt/infällt läge.
Turbo Utbytt aggregat på grund av fel i elektronikstyrningen för wastegate. Många reparationer på goodwill från BMW. Bilen blir kraftlös.
Bromsar Skivor, belägg m.m. Skeva skivor med vibrationer som följd. Belägg slits snabbt.
Spolarmunstycken Fastnar i utfällt läge.
Bagagelucka Snett monterad – läcker vatten.

Begduellen: Audi Q5 eller BMW X3?
Q5 gick från att ha hydraulisk till elektronisk styrning i samband med facelift.
Begduellen: Audi Q5 eller BMW X3?
Med M-sportpaket får du en fetare ratt samt autohold vilket innebär att du slipper hålla foten på bromsen vid rödljus.
Begduellen: Audi Q5 eller BMW X3?
Begduellen: Audi Q5 eller BMW X3?

Vårt expertråd: ”Q5 med utbytt motor”

Begduellen: Audi Q5 eller BMW X3?
Julia Brzezinska, begagnatredaktör.

NYA MOTORER Bland annonserna för Q5 på Blocket kan man se att det är bilar med 2,0 TFSI och 2,0 TDI som fått nya motorer. ”Ny motor bytt på garantin vid 6 084 mil årsmodell -13. Jag fick ny motor i februari -16. Den nya har endast gått 1 890 mil..”

En Q5 2,0 TFSI 210 hk -09 och en -11 har fått utbytt motor. I vår begdatabas kan man läsa om liknande fall. Däribland en 3,0 TDI från -09, samt en 2,0 TDI från -13. En del har också haft växellådsproblem, då är det bilar från -09 som drabbats. 

Går du i köptankar kan just dessa bilar vara ett bra alternativ, i dem sitter genomgångna maskiner med uppdaterade reservdelar. Dessutom kom Q5 i en ny generation 2016 vilket också borde ha en positiv utveckling på begpriserna. Det lär även finnas en hel del nya Q5 som du kan få till riktigt bra pris. Detsamma gäller för X3 som kommer i en ny generation detta år.

Begduellen: Audi Q5 eller BMW X3?

Annons
Annons
Rulla till toppen