Begduell: Kia Sorento mot VW Tiguan Allspace

Premium Behöver du transportera halva knattelaget på helgerna? Då ska du självfallet ha en familjesuv. Men vilken?

Begduell: Kia Sorento mot VW Tiguan Allspace

Begagnattestet innehåller:

✔ Bakgrund och modellhistorik.
✔ Felrapporten: Detta klagar ägarna på.
✔ Ekonomikalkyl med prognos för andrahandsvärdet och milkostnad.
✔ Ägarnas egna synpunkter om bilarna.
✔ Driftkostnad inklusive service och bränsle.
✔ Så står sig bilarna mot konkurrenterna.
✔ Begagnatredaktörens tips.


Den sjusitsiga familjesuven har blivit omåttligt populär på senare år. Alla tillverkare vill ha en del av kakan, och som resultat av det måste du inte längre köpa en suv i den allra största klassen för att klämma in knattarna i en tredje sätesrad.

I Volkswagens fall har det inneburit att man förlängt mellanklassuven Tiguan och döpt den till Tiguan Allspace. Men är en längre Tiguan med fler säten ett bättre begagnatköp? Häng med när vi jämför den med Kia Sorento av den tredje generationen.

Om Tiguan Allspace ser lite bekant ut här i begduellen beror det på att vi för bara några nummer sedan hade Skodas syskonbil Kodiaq under begagnatluppen. Bilarna har samma MQB-plattform som VAG-koncernen i princip bygger samtliga sina bilar på nu för tiden. 

Även Kia Sorento delar plattform med en annan bil, nämligen minibussen Carnival som inte längre säljs i Sverige. Med det har Sorento gått från att vara en terrängtacklare av rang, med sin rambyggda konstruktion ur den första generationen, till en något upphöjd minibuss. Familjefraktarförvandlingen är total, och den verkar uppskattas av ägarna! Den här generationen Sorento får nämligen genomgående högre betyg än bilen den ersätter. 

Det är dock lite sanning med modifikation det där. Bränsleförbrukningen har trots en betydligt modernare motor gått upp ganska rejält, och således har just det betyget sjunkit. Folkan får ett något högre betyg som dessutom är högre än Skoda Kodiaqs, trots identiska förbrukningssiffror från ägarna själva!


FELRAPPORTEN – STRULIGT VÄRRE!

Ägarna har angett vad de har haft problem med på sin bil. Garanti avser andelen som haft garantiärenden.

Notera att skalan är dubblerad mot vad vi vanligtvis har i felrapporten. Hela 77 procent av ägarna som svarat i vår enkät uppger att de haft bilen inne för någon sorts garantiåtgärd. Garantiärendekungen Tesla Model X med 79 procent får akta sig! Mer oroväckande är att 23 procent haft problem med motor/drivlina! I Folkans fall är det 36 procent av ägarna som drabbats av någon sorts elektronikproblem i sin Tiguan Allspace. I övrigt presterar bilen ungefär som snittbilen eller bättre.

Betyget för problemfrihet har tagit ett stort kliv upp för Sorento, men ta den siffran med en försiktig nypa salt. Felrapporten visar en väldigt hög andel garantiärenden. Det är bara Tesla Model X som presterat värre garantisiffror i felrapporten! I Tiguans fall har fler än var tredje ägare som svarat på vår enkät haft någon form av elektronikrelaterat problem. De sedvanliga MQB-plattformsproblemen med dåliga bromsskivor lyser dock med sin frånvaro.

Något VW-ingenjörerna inte lyckats lika bra med är betygen i TQ-ronden. Trots två extra decimeter på längden presterar Allspace likvärdiga siffror som den vanliga Tiguanen den är baserad på! Sorentoägarna däremot verkar väldigt förtjusta i det extra utrymmet bak, då betygen tagit ett kliv upp från föregångaren som redan den presterade i toppskiktet för klassen när det kommer till just bagageutrymmet och trivseln i baksätet. En annan sak Sorentoägarna verkar uppskatta enormt är den sjuåriga garantin.

Kikar du på en Sorento bör du se till att bilen har en fullständig servicehistorik och att service utförts på auktoriserad verkstad. Annars riskerar du att förverka den generöst tilltagna nybilsgarantin. I Folkans fall är det bara garanti i två år, men som nybilsköpare har man möjlighet att förlänga den i ytterligare tre. Det är tyvärr inget du som begagnatspekulant kan göra i efterhand. Är garantitiden viktig för dig är det således till att hitta en bil med den förlängda garantin, eller välja Kia. 

Kostnadsmässigt är det förvånansvärt nog Tiguan Allspace som är vinnaren. Samtliga poster under milkostnaden är lägre, jämfört med Sorento. Vilket resulterar i en milkostnad som är drygt fem kronor billigare, och dessutom några ören billigare än en motsvarande Skoda Kodiaq! Utan att gå på betydligt äldre bilmodeller är det således svårt att få en sjusitsig suv till en lägre milkostnad!

Men med ytterst mediokra betyg från ägarna blir det ingen vinst för tysken denna gång. Istället går koreanska Kia Sorento segrande ur denna duell! Detta mest tack vare det höga betyget i TQ-ronden, som ändå får anses vara det viktigaste delmomentet för en familjesuv!


MODELLHISTORIK

Kia Sorento   

2015 Premiär för tredje generationen Kia Sorento. Bilen bygger nu på samma plattform som minibussen Kia Carnival och offrar markfrigång för bättre vägbeteende. Motorutbudet sträcker sig till en 2,2 liter stor dieselfyra på 200 hästar. Fyrhjulsdrift är standard.
2019 Sorento får en ytterst försiktig facelift med nya lysen och ett lätt lyft i interiören.

Volkswagen Tiguan Allspace   

2016 Säljstart för andra generationen Tiguan. Den nya bilen bygger (precis som Audi Q3) på tillverkarens välkända MQB-plattform.Alla modeller har fyrhjulsdrift som standard.
2017 Sjusitsiga Tiguan Allspace lanseras. Jämfört med vanliga Tiguan har bilen vuxit 215 millimeter på längden och axelavståndet har ökat med 109 millimeter. Motoralternativen sträcker sig till 2,0 TDI/TSI på 150 respektive 190 hästar för första modellåret.
2018 Motorutbudet utökas. I dieselväg finns 2,0 TDI med antingen 150, 180 eller i biturbo-utförandet 240 hästar. På bensinfronten är det 2,0 TSI på 180, 220 eller 230 hästar som gäller.


ÄGARNA OM SINA BILAR

Efter faceliften till årsmodell 2019 fick Sorento en något uppiffad interiör. Men det ska nog till att man håller i broschyren för att kunna hitta skillnaderna.

SORENTO-ÄGARNA ÄLSKAR...
SORENTO-ÄGARNA GILLAR INTE...
"En stor och bekväm bil för rimliga pengar."
"Sju års garanti är guld värt!"
"En stor, rymlig och snygg suv som har massor med features som är dyra tillval på andra bilmodeller."
"Fick byta bakaxel."
"Avståndsradarn fellarmar och gör farthållaren obrukbar."
"Lambdasond trasig redan vid leverans!"
"Stängning av glastaket och automatisk öppning av bakluckan krånglade. Båda åtgärdas på garantin."
"Automatlådan växlar väldigt klumpigt i låg fart."
"Infotainmentskärmen tar tre minuter på sig att starta och fungera!"

Bakom ratten i Tiguan Allspace känns det inte helt oväntat precis som i en vanlig Tiguan. Så länge du inte tittar bakåt vill säga.

TIGUAN-ÄGARNA ÄLSKAR...
TIGUAN-ÄGARNA GILLAR INTE...
"Bra hehetsupplevelse, en allroundbil som är bra på mycket."
"Fina utrymmen, speciellt i bagaget!"
"Bra utrustning och förarassistanssystem."
"Väldigt mycket bil för pengarna."
"Otroligt låg förbrukning för bilstorleken!"
"Bakluckan lever sitt eget liv. Ibland vill den inte öppna med fjärrkontrollen, ibland står den på vid gavel när man kommer ut på morgonen."
"Problem med den av Volkswagen eftermonterade motorvärmaren."
"Kanske inte lika prisvärd som Seats och Skodas motsvarigheter."
"En givare gick sönder redan första dagen, och satte parkeringssensor, farthållare med mera ur spel. Byttes på garantin."
"Klädseln på den bakersta sätesraden lossnade!"

Sorento i sin tredje tappning baseras på plattformen för tredje generationen Kia Carnival. Något som syns mycket tydligt framifrån. Carnival säljs dock inte i Sverige, då vi föredrar suvar framför minibussar.

Ägarnas köpskäl

Kia Sorento 2015–2019

Utrymmen Sju säten och ett redigt bagage!
Ekonomi Till ett pris som få andra kan matcha.
Komfort Stor och bekväm.

VW Tiguan Allspace 2017–2019

Utrymmen Bland det mest rymliga i klassen.
Komfort Mer komfort än koncernsyskonen?
Design Design som andas premium.

Kolla detta före köp!

Kia Sorento 2015–2019

Elektroniken Kontrollera att all elektronik fungerar i bilen. Ägare klagar på allt från strulig infotainmentskärm, till elmanövrerad bagagelucka som inte öppnas.
Servicehistorik Se till att bilen har en komplett servicehistorik som utförts hos auktoriserad verkstad. Annars kan den där sjuåriga nybilsgarantin bli förverkad.

VW Tiguan Allspace 2017–2019

Motorvärmare Flera ägare till tidiga modeller av Tiguan Allspace uppger att de har problem med den av Volkswagen eftermonterade parkeringsvärmaren. Undersök med föregående ägare om den strulat.
Återkallelse Tiguan med panoramaglastak har varit föremål för en återkallelse sent 2018. Samtliga berörda bilar bör vara åtgärdade vid det här laget, men kolla för säkerhets skull om ditt tilltänkta exemplar berörts, och om det är fixat.

Andrew Petrykowski, begagnatredaktör.

MER PLATS? MER PRAKTISKT?

Om du verkligen behöver sju säten på en regelbunden basis kan det vara läge att rannsaka dig själv lite. För ska vi vara riktigt ärliga är det smarta valet egentligen att skaffa en minibuss och inte en familjesuv. 

Men ingen av oss vill uppfattas som gammal eller tråkig. Suvar är dessutom allra högsta mode i bilvärlden för folk med riktiga transportbehov och ett något så när stort intresse för motorfordon. 

Tillverkarna är väl medvetna om detta, vilket är varför exempelvis Kia lyckas komma undan med att ta en minibuss som Carnival, göra den mindre rymlig och mindre praktisk. Men ändå ta lika mycket eller mer betalt!

Nu kan du inte längre köpa en Kia Carnival i Sverige. Men istället för en Tiguan Allspace kan du faktiskt köpa dig en Volkswagen Transporter/Caravelle/Multivan. För ungefär samma pris och snarlig värdeminskning får du en oerhört mycket mer praktisk bil som löser familjefraktandet betydligt smidigare. 

Du kanske inte imponerar på grannen lika mycket som med en familjesuv. Men vid de där oundvikliga turerna till Ikea, eller resorna till fjällen, kommer det extra utrymmet att vara guld värt, liksom lastförmågan!