Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”

PREMIUM BMW:s klassiska 3-serie är nu inne på sin sjunde generation. Den har i alla tider varit populär bland svenska bilköpare. Men vad tycker ägarna om bilen?
Annons

Begagnattestet innehåller:

✔ Bakgrund och modellhistorik.
✔ Felrapporten: Detta klagar ägarna på.
✔ Ekonomikalkyl med prognos för andrahandsvärdet och milkostnad.
✔ Ägarnas egna betyg på bilarna.
✔ Så står sig bilarna mot konkurrenterna.
✔ Begagnatredaktörens tips.


BMW 3-serie är en verklig klassiker. Modellen har funnits sedan 1975 och är nu inne på sin sjunde generation. Den senaste 3-serien har varit BMW:s mest sålda modell sedan premiären, även om volymen stadigt dalar: från 4 811 exemplar år 2019 till 2 952 under förra året.  

Anledningen är att elektrifieringen går framåt i Sverige, men den konventionellt motoriserade 3-serien ligger fortfarande på topp-25-listan. Sedan 2020 finns dock en laddhybrid på programmet, kallad 330e.

Som premiummellanklassare betraktad är 3-serien väldigt populär i Sverige, men försäljningsmässigt står modellen i skuggan av Volvo S/V60, och även av Volkswagen Passat om man räknar in den bland premiumbilarna.

Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”

I denna begagnatmatch bortser vi ifrån Passat och väljer att fokusera på konkurrenterna Audi A4, Mercedes C-klass och Volvo V60. Dessutom jämför vi med den eldrivna Tesla Model 3, en bil som är väldigt körglad – något som traditionellt sett har varit en av 3-seriens starkaste sidor.

Tittar man på betygen för 3-serien framgår det tydligt att de inte skiljer sig särskilt mycket från de för snittbilen för perioden, därför blir totalbetyget relativt medelmåttigt. Det finns dock vissa saker som sticker ut. Vi tar det från början:

I IQ-ronderna är det främst problemfriheten som sticker ut i positiv bemärkelse, men även bränsleförbrukningen har ett bättre betyg än snittbilens. Det lär bero på den avsevärda volymen 320d som har sålts, en motor som är snål men inte speciellt kul rent akustiskt eller gångkulturmässigt.

IQ-betyget blir tre stjärnor, vilket är aningen lägre än Mercedes C-klass och Audi A4. Tesla Model 3 plockar dock hem toppbetyg här, mycket tack vare låg energiförbrukning och dessutom låg (el)bränslekostnad. 


FELRAPPORTEN & GARANTIÄRENDEN

Ägarna har angett vad de har haft problem med på sin bil. Garanti avser andelen som haft garantiärenden.

Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”
3-serien har mer strul med motorer och elektronik än konkurrenterna, men modellen verkar inte rosta över huvud taget. Garantiärendena ligger på ungefär samma nivå som Audi, Mercedes och Tesla. På den punkten är Volvo klart bäst i gänget.
Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”

Även när det gäller TQ-egenskaperna får 3-serien tre stjärnor, och här är samtliga betyg väldigt nära snittbilens. Förarmiljön, som är konventionellt uppbyggd med fysiska knappar och reglage, får den högsta noteringen. Å andra sidan får samtliga jämförelsebilar liknande betyg – bland annat Model 3, vars förarmiljö fullständigt domineras av en pekskärm. Den bästa TQ-bilen är Audi A4, följd av C-klass och V60. Model 3:s svagheter vad gäller komforten straffar sig. 

EQ då? Här brukar BMW:s bilar prestera bra, och på ett sätt gör 3-serien det också – i så måtto att den inte får tre stjärnor. Den får 3,5. Många av delbetygen är bra, plumpen i protokollet är Bra köp, som är klart under snittbilens, och även konkurrenternas. Det är en aning förbluffande, när man läser ägarnas kommentarer är de över lag positiva.  

Vad gäller körglädje och motorer är 3-serien bättre än konkurrenterna, med undantag för Model 3. Förbränningsmotorer har svårt att tävla med Teslas drivlinor, och även chassimässigt är Model 3 svårslagen. Teslan plockar hem toppbetyg även i EQ-ronderna, med Mercedes C-klass närmast bakom. 

Sammanfattningsvis måste man påpeka att det finns så ofantligt många olika motorer till 3-serien att det är snudd på omöjligt att rekommendera någon specifikt. Men har du råd borde du titta närmare på laddhybriden 330e – dels för att den är en bra laddhybrid men främst för att den är en väldigt trevlig bil.

Som fyrhjulsdriven Touring är den verkligen allroundkompetent, och utbudet är relativt gott. I skrivande stund finns det drygt 170 begagnade exemplar på Blocket.

Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”

MODELLHISTORIK

BMW 3-SERIE 2019–2023

2018 Den sjunde generationen av 3-serien presenteras på höstsalongen i Paris.
2019 Premiär för kombiversionen Touring.
2022 Facelift med uppdaterad front och akter. Interören får en ny instrumentering med en stor, välvd display. Den manuella växellådan tas ur bruk, och den 8-stegade automatlådan från ZF blir det enda alternativet.

Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”
3-serie-ägarna älskar… 

”Väldigt allroundkompetent.”
”Fina drivlinor.”
”Hög kvalitetskänsla.”

Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”
3-serie-ägarna gillar inte…

”Högt vägljud.”
”De fyrcylindriga dieslarna har oförfinad gångkultur.”
”Handbromsen kärvar.”


ÄGARNAS BETYG

Läs tabellen så här: Betygssiffrorna är genomsnittet av ägarnas betyg för repektive modell och årgångsintervall. Värdena längst till vänster är genomsnittet för alla ägartestade bilar på automotorsport.se i det aktuella årgångsintervallet. Totalbetyg är genomsnittet av samtliga delbetyg.

Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”
Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”
Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”

Sveriges bästa köpguide! auto motor & sports begbilsanalyser bygger på ägarnas erfarenheter. Ingen annan tidning ger så snabbt information om hur en ny bilmodell upplevs av ägarna. Gå in på automotorsport.se, välj ”Begagnat” och sätt själv betyg på din bil! 60 000 läsare har gjort det hittills. 100 procent är ett ouppnåeligt genomsnittligt högsta betyg från ägarna. Som prenumerant kan du studera betygen på alla begbilar. Logga in på vår sajt och klicka på fliken Begagnat.


Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”
Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”
JOHN ARGELANDER:

”Sitter jag i en superbil? Nej, i en 3-serie”

Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”

Mitt första möte med den sjunde generationen av BMW 3-serie innehöll ett av de mest förvånande ögonblicken i min biltestarkarriär. Våren 2019 hämtade jag ut en 320d sedan, och skulle möta upp resten av testlaget någonstans i Uppland, för fotografering av ett trebilstest.    

Jag var lite sen och landsvägen låg öde i morgonljuset. Tempot höjdes stegvis då jag hade bestämt mig för att se när bilen skulle börja understyra. Till slut gick det väldigt fort men framvagnen vägrade släppa taget om asfalten. Jag kunde inte annat än skratta. En mellanklassare som betedde sig som en superbil på kurvig väg! 

BMW:s bilar har alltid haft fina köregenskaper, men det här var något annat. Väldigt imponerande. Och resten av bilen är inte så dum heller.


Ägarna om BMW 3-serie: ”Väldigt allroundkompetent”

Läs mer

Alla tester, provkörningar och nyhetsartiklar om BMW 3-serie finns på vår sajt.

Tjänsten Bilguiden ingår också för dig som är Premiummedlem.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen