Begagnat: Är Volvo S60 mer yta än innehåll?

PREMIUM Ägarna ger låga betyg till Volvos snygga mellanklassare.
Annons
Annons

Begagnattestet innehåller:

✔ Bakgrund och modellhistorik.
✔ Felrapporten: Detta klagar ägarna på.
✔ Ekonomikalkyl med prognos för andrahandsvärdet och milkostnad.
✔ Ägarnas egna betyg på bilarna.
✔ Så står sig bilarna mot konkurrenterna.
✔ Begagnatredaktörens tips.

Man skulle kunna säga att Volvo S60 är en nischad version av en väldigt populär bilmodell – där den sistnämnda självklart är V60, en av de bäst säljande bilarna i Sverige de senaste åren.

Eftersom Volvo rapporterar S- & V60 som en gemensam modell är det svårt att säga hur många sedaner det verkligen sålts, men att döma av beståndet av begagnade exemplar på Blocket är förhållandet 10:1. I nuläget ligger det drygt 1 700 V60 ute till försäljning, och antalet S60 är strax norr om 170.

(Är du nyfiken på Volvo V60 som begagnatköp avhandlade vi T8 Twin Engine-versionen i en tidigare begagnatmatch) Vi svenskar gillar herrgårdsvagnar, så mycket kan vi säga med säkerhet. 

Så vad tycker ägarna om sin Volvosedan? Tittar vi bland ägarnas omdömen är ordalagen generellt sett positiva. Designen har varit ett väldigt viktigt köpargument för majoriteten av dem, och även komforten och körupplevelsen.

Betygen berättar dock en helt annan historia. Om vi tittar på sammanställningen på nästa uppslag ser vi att S60 ligger under snittbilen på samtliga punkter förutom en: körglädjen – och den är precis på par med snittbilens.

Studerar man siffrorna lite närmare märker man dock att i många fall skiljer det inte jättemycket mellan S60 och snittbilen, men den totala bilden är ändå relativt negativ. Har ägarna för låga krav på sin bil, eftersom de ändå förefaller vara nöjda? Nej, knappast. Betygen talar sitt tydliga språk.

Om vi tittar på de grövsta plumparna i protokollet så är S60 inte speciellt bränslesnål, generellt sett. Detta har troligen sin förklaring i avsaknaden av dieselalternativ, och det påverkar även den totala kostnadskalkylen.

S60 har ett sämre totalekonomibetyg än de tre premiumkonkurrenterna Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass. Idel röda siffror i IQ-ronden och ett föga smickrande betyg på 0,5 stjärnor, som står i bjärt kontrast till främst Audi A5 som får 4,5 stjärnor. Mercedes och BMW skuggar där bakom, och Volkswagen Passat är på samma nivå som S60. 

FELRAPPORTEN & GARANTIÄRENDEN

Ägarna har angett vad de har haft problem med på sin bil. Garanti avser andelen som haft garantiärenden.

Volvo S60 har genomgående låga felprocent. Det som sticker ut negativt är att inredningen ligger över snittet och konkurrenterna. Garantiärendena är däremot relativt få om man jämför med de tre premiumtyskarna.

I TQ-ronden ser det lite bättre ut, men det katastrofalt låga bagagebetyget drar ner totalen ordentligt. På denna punkt är samtliga konkurrenter klart bättre, och Passat är uppenbart bäst.

Å andra sidan, söker man en bil med större bagagevolym finns alltid V60 som alternativ. Resten av S60:s betyg ligger närmare snittbilens, men resultatet blir ändå 0,5 stjärnor. Som synes ligger samtliga fyra konkurrentbilar på klart högre nivå i denna rond, med Audi A4 i topp.

EQ-mässigt är det lite bättre ställt för S60. Här har vi körglädjen som ägarna omvittnar, men förutom Passat (som tydligen inte alls är speciellt rolig att köra) är konkurrenterna lika bra eller ännu bättre. Och även på motorsidan blir det underbetyg, trots att S60 inte säljs med någon trött instegsmotor utan överlag är välbestyckad under huven. Audi/BMW/Mercedes har klart högre motorbetyg.

Vår avslutande betygsrond är Bra köp, det vill säga: ”Skulle du köpa samma bil igen?” Och även om 77 procent har svarat ja, är det långt under snittet.

Vad lär vi oss av detta? Ägarna är nöjda med sina bilar, men ger dem ändå relativt låga betyg. Är S60 ett dåligt begagnatköp? Det finns egentligen inget som talar för detta, men om man är sugen på en Volvo S60 ska man ha med sig att det finns flera konkurrentbilar som är bättre totalt sett. 

Sedan har vi det här med designen, och den är ju som bekant svårare att mäta. Faller man för S60:s former kommer man att gilla bilen för vad den är. Så har säkerligen många S60-ägare resonerat, och därmed kan ingen anklaga dem för att ha gjort ett dåligt val.

full koll på betygen

MODELLHISTORIK

VOLVO S60 2018–2023

2018 Premiär, som 2019 års modell. S60 byggs uteslutande i South Carolina i USA. Senare även i Malaysia och i Kina. Motorerna är bensinarna T4 och T5, samt två laddhybrider (T6/T8 Twin Engine). Till skillnad från kombin V60 säljs inte S60 med dieselmotorer.

2021 Bensinversionerna byter namn från T till B. Laddhybriderna byter namn till Recharge.


S60-ägarna älskar…

”Snygg!”
”Bekväm på långfärd.”
”Trevlig att köra.”

begtest

S60-ägarna gillar inte…

”Missljud från inredningen.”
”Buggigt infotainmentsystem.”
”Tomgångsvibrationer.”

ÄGARNAS BETYG

Läs tabellen så här: Betygssiffrorna är genomsnittet av ägarnas betyg för repektive modell och årgångsintervall. Värdena längst till vänster är genomsnittet för alla ägartestade bilar på automotorsport.se i det aktuella årgångsintervallet. Totalbetyg är genomsnittet av samtliga delbetyg.

Sveriges bästa köpguide! auto motor & sports begbilsanalyser bygger på ägarnas erfarenheter. Ingen annan tidning ger så snabbt information om hur en ny bilmodell upplevs av ägarna. Gå in på automotorsport.se, välj ”Begagnat” och sätt själv betyg på din bil! 60 000 läsare har gjort det hittills. 100 procent är ett ouppnåeligt genomsnittligt högsta betyg från ägarna. Som prenumerant kan du studera betygen på alla begbilar. Logga in på vår sajt och klicka på fliken Begagnat.

Volvo S60 interior

JOHN ARGELANDER

”En av världens snyggaste sedankarosser. Punkt”

Jag gillar sedaner. Det är något med linjerna på en sedan som faller mig på läppen mer än vad exempelvis coupéer gör. BMW:s 7-serie E38 är i mitt tycke världens snyggaste sedankaross, men även 5-seriebrorsan E34 är väldigt elegant. Och det tidiga 2000-talets Jaguar XJ (internt kallad X350) ligger mig varmt om hjärtat, liksom Lincoln LS – Jaguar S-Types jänkarkusin. 

Dagens Volvo S60 gör, tycker jag, anspråk på att platsa på detta sedanernas design-Mount Rushmore. Ur vissa vinklar är bilen rent av vacker, och oavsett perspektiv är designen homogen och sportig. Jag har faktiskt ett par egentagna bilder på en S60 på min dator i detta nu, som jag tittar på då och då. Det borde vara den vuxna motsvarigheten till att ha bilposters på väggarna i pojkrummet. 


Läs mer

Alla tester, provkörningar och nyhetsartiklar om Volvo S60 finns här på sajten. I tjänsten Bilguiden hittar du till dessa. Den ingår också för dig som är Premiummedlem. Är du inte det kan du snabbt bli det på sajten!.

Annons
Annons
Rulla till toppen