TEST: Två lyxiga elsuvar – Audi Q8 e-tron mot Nio EL7

PREMIUM Audi e-tron har fått sig en uppdatering och ska ha snabbare laddning och längre räckvidd. Vi testar den mot nykomlingen, batteribytaren Nio EL7.
Annons
Annons

Bilarna i detta test:

Audi Q8 55 e-tron Quattro: Räckvidd (WLTP) 520 km, DC-laddeffekt 170 kW, grundpris 1 031 800:–

Nio EL7 100 kWh: Räckvidd (WLTP), 471 kmDC-laddeffekt 126 kW, grundpris 1 079 000:–

För den så kallade kärnfamiljen är det få bilar som passar lika bra som dessa. Gott om plats för fyra åkande, rejält med utrymme i bagaget, en dragvikt som räcker för de flesta och komfort i världsklass. I dessa två lyxiga elsuvar mår man som en kung och behöver inte skämmas när man glider in på de finare golfbanornas parkering. 

Audi e-tron har också visat sig slagkraftig i flertalet test tidigare, även om den i sitt senaste test fick pisk av BMW iX. Uppdateringen som är anledningen till att den tar del i detta test är dock omfattande. Hur har Audi handskats med den något undermåliga räckvidden och kan vi se en förbättring vad gäller förbrukning? Tidigare har den haft en aningen osund relation med elektronerna. 

E-tron har även visat sig på styva linan i försäljningsstatistiken och om vi bortser från att Ford Mustang Mach-e finns i galet dyr GT-variant var e-tron under 2022 den bäst säljande elbilen som går att köpa för över miljonen. 

Nio tar sig an den framgångsrika Audin med EL7. Precis likt Q8 e-tron är det en nära på fem meter lång elsuv som det gäller. Priset landar på över miljonen även för kinesen men då ingår massage i framsätet, en gigantisk taklucka, en mängd självkörningssystem och 653 hästkrafter. Motståndaren har ynka 408 stycken. Och då är Nio dessutom märket som erbjuder batteribyte som komplement till uppladdning. 

Båda två lovar guld och gröna skogar, faktabladen stöttar upp påståendet och det är tydligt att det är två vagnar värda att drömma om. Vilken är då den bästa bilen för Sveriges elbilsintresserade familjer, Nio EL7 eller Audi Q8 e-tron? 

EN ELBILSLEGENDAR har fått en vitalitetsspruta för att hänga med dagens fler och bättre motståndare. Den har i samband med uppdatering fått ett nytt namn för att förtydliga modellhierarkin. Nu har den fått tillägget Q8. Vad är det då som har ändrats och är e-tron fortsatt ett bra köp? 

TEKNIKEN Den tydligaste nyheten i Q8 är de nya batterierna med celler som har runt 20 procent högre energidensitet och egenskaperna det kommer med. Snabbladdningseffekten har ökat för dagens testbil Q8 55 e-tron från 150 till 170 kW. Även laddningen i den billigare Q8 50 e-tron har snabbats på. Den klarar nu 150 kW istället för 120.

Audi interiör med bra och dåliga detaljer markerade.

50:an har nu en nettokapacitet på 95 kWh mot tidigare 64,7. För 55:an är det 106 kilowattimmar som gäller, mot 86,5 innan uppdateringen. Alltså kan tidigare 55-kunder snegla på den billigare modellen, som visserligen kostar ungefär som den förra 55:an, när det blir dags att byta. 

Dessutom har man jobbat med effektiviteten och bland annat har man pillat på bilens mjukvara och uppdaterat den bakre motorn. 

ATT KÖRA Bakom ratten är det svårt att upptäcka några skillnader mot tidigare. Vilket inte är negativt. Styrkänslan är linjär med okej vägkontakt. Servon är åt det något tyngre hållet men fungerar trots det fint till vardags. Effekten är lättdoserad och levereras mycket mjukt, kraftutsöndringen är till och med lite väl snäll i komfortläget. Gasresponsen kan uppfattas som seg. Värre är att återvinningen vid gasuppsläpp, vars effekt kan ställas med paddlar bakom ratten, har en tydlig fördröjning. I det svagaste läget frirullar bilen, i det starkaste är det också en bit kvar till klassens bästa, full enpedalskörning är inte möjligt. 

Med körläget Dynamic valt, via två fysiska knappar eller i Audi Drive Select-menyn, blir motorns reaktionsförmåga riktigt bra. De, egentligen mer än tillräckliga, 408 hästkrafterna känns däremot som få när de ställs mot Nio EL7:s 653. 

Körglädje är inte Q8 e-trons främsta kvalitet men på kurviga landsvägar kan man ändå känna att den pockar på och bjuder in till mer inspirerad körning. Bilen visar då upp en neutral balans i kurvorna, vrider runt effektivt och understyr närmast aldrig. Trots att testbilen var utrustad med S-line och sportluftfjädringen som ingår i den utrustningsnivån blir inte bilen allt för styv i sportläget, men förmedlar lagom mycket av vägen för en bil som detta.

Audi-detalj växelväljare
Växelväljaren är snygg men mindre praktisk. Det krävs en lite väl lång rörelse för att hoppa mellan fram- och backväxel. En petitess, förstås. 

ATT ÅKA Det är tydligt att bilen främst är en komfortkryssare för familjen. Fjädringen är mjuk och tar sig väldigt lugnt an stora som små hinder. Hur bekvämt det än är kan man känna att vi har det sportigare av de två möjliga fjädringsalternativen. Det finns utrymme för att kunna maskera, främst de mindre, ojämnheterna bättre. 

Ljudnivån är dessutom väldigt låg och kan konkurrera även med de lyxigaste av bilar. Framsätena är bekväma oberoende av vilken stolsvariant man väljer och även baksätet är mycket skönt att färdas i. 

FÖRNUFT Q8 har en stor frunk, en dragvikt på 1 800 kilo och ett stort bagage med 40/20/40-fällning av baksätet. Den är alltså praktisk, bekväm för fyra åkande och ägandekostnaden är inte hög för biltypen. 

Audi-detalj handskfack
Till vänster om ratten finns ett djupt fack där ett A4-papper snudd på får plats på längden.

Kikar man på eldrivna bilar i denna prisklass är det få som är lika vettiga som Q8 e-tron. Däremot går det exempelvis att få en Volvo XC90 B5 AWD med 250 hästars bensinmotor eller 235 hästars diesel för 265 800 kronor mindre än Q8 55 e-tron. Dieseln får dessutom dra hela 2 700 kilo, bensinaren 2 400.

Båda de alternativen är förstås mycket långsammare än dagens testbilar och har motorer som brummar, vibrerar och måste skicka effekten via en 8-stegad automatlåda. Det är dock inte egenskaper som ska bedömas under denna rubrik. Däremot borde miljöpåverkan kunna räknas in här och på den punkten vinner e-tron (och Nio EL7) med hästlängder.

BILENS SJÄL Nya Q8:an sticker inte direkt ut och VAG-koncerntypiskt är den något steril men riktigt bra på mycket. Uppdateringen har gjort bilen gott och ett av de tidigare orosmomenten, räckvidden, är numera en av bilens starkare sidor. Det, tillsammans med alla de fina egenskaper vi känner igen från tidigare, gör Q8 55 e-tron till en bil att drömma om. 


Med svenskarnas större begär av suvar än sedaner torde Nio EL7 locka än fler till märkets ”Nio Space” (showroom) och hemsida än sedanen ET7 kan hoppas på. Precis som ET7 kan man välja om man vill prenumerera på eller köpa bilen. Och vid köp måste du i nästa steg bestämma om dig för om batteriet ska ingå eller om du hellre hyr detta och som uppsida får ett 240 000 kr lägre grundpris på bilen.

Vid bilprenumeration bjuder Nio för närvarande på ett års fria batteribyten eller fri laddning vid sina Niostationer. 

TEKNIKEN Precis som för sedanen säljs med EL7 med ett batteri på antingen 75 eller 100 kWh. Det kan lätt skruvas ut av en helautomatisk robot på fem minuter på någon av Nios batteribytarstationer. Förvärmning inför laddning finns både via navigatorn eller med en separat knapp – bra.

Nio EL7 förarmiljö

Vare sig DC-laddningen på 126 kW eller AC-laddningen på 11 kW sticker ut i klassen utan är på sin höjd medelmåttig. Men det kan man inte säga om motorkraften. EL7 har en 245 hästars, permanentmagnet synkronmotor fram och en 408-hästars asynkronmotor bak (omvänt mot exempelvis Tesla Model 3 och Volvo XC40). Den totaleffekten och accelerationen till 100 km/h på 3,9 sekunder är siffror som inte ens tremotoriga Audi SQ8 e-tron rår på.

ATT KÖRA Som de flesta suvar gör Nio EL7 inga anspråk på att vara förarens bil, men det gör heller inget så länge den är smidig. Vilket EL7 är mestadels. Styrningen berättar inte alls mycket om underlaget men är trevligt lättgående. Växelväljaren har en lyckad utformning. Det går enkelt att vippa mellan att köra framåt eller bakåt – så länge du inte missar att hålla foten på bromsen. Men var beredd på lite panik första gången du behöver komma åt neutralläget inför en automattvätt, för ”N” hittas inne i skärmens menyer!

Energiåtervinningen borde med så mycket motor kunna vara ganska stark. Det är den också – men först i körläge Sport! Inte i Comfort, plus att retardationen avbryts vid 7–8 km/h – någon enpedalskörning är det inte fråga om.

Ovanligt nog släpps motorkraften lös i etapper där kick down ger 5,9 sekunder till 100 km/h i läge Sport och 3,9 i läge Sport+.

Vi gillar att en fysisk körlägesknapp finns men konceptet riskerar ändå att spela dig ett spratt om du är glömsk. För Sport+ har en hetsigare gasrespons och styvare chassisättning som man oftast inte vill åka omkring med. Tyvärr får man i läge Custom inte välja det mjukaste fjädringsläget utan då gäller antingen Standard eller Stiff. Synd.

Nio EL7 värnar om att passagerarna ska åka bekvämt. Reglaget på sidan av sittdynan visar hur baksätespassagerarna både kan justera svankstöd och ryggstödslutning på elektrisk väg.

ET7 är makalös vid rödljusen, men i övrigt känns den trots sin 50/50-viktfördelning inte hemma när den pressas på vår kurviga teststräcka. Styrningen är okänslig, antisladdsystemet strängt och även bromskraftförstärkaren slår till överdrivet bara för att du är snabb, men inte hård, på bromsen. Här vinner Q8.

ATT ÅKA Visst åker man bra i denna lyxiga femmeterssuv, men hur är den jämfört med Audi Q8? Framstolarna håller god klass och för passageraren finns lite extra finesser (se bild). I baksätet kan man njuta av enklare massage, vinklingsbart ryggstöd och ett utmärkt benutrymme. Synd att takhöjden är begränsad.

Fjädringsmatchen vinner Q8 enkelt. EL7 har både ett sämre filter för små ojämnheter och är också fastare över större gupp. Den har riktigt bra ljudkomfort, men når inte extremtysta Audis nivå och vi tycker att fotgängarvarningsljudet tränger in för mycket i kupén.

Nio EL7 detalj
Åkande på den främre passagerarplatsen kan åtnjuta några ovanliga finesser på långresan. Stöd för både underben och fötter är bara två knapptryckningar bort. Trevligt, men fotstödet stjäl tyvärr också värdefull plats vid tårna när det inte används.

FÖRNUFT EL7 saknar Audis frunk men kompenserar med ett större bagageutrymme. Den nu förbättrade Audi vinner laddningsmatchen stort, se separat sida. Men där har Nio istället sina snabba batteribyten. Hur förnuftiga de är beror på dina resvanor. Mellan våra tre storstäder är det inte så dumt att ungefär för tiden det tar att tanka kunna få ett nyladdat batteri. Vi har testat. Men väldigt många resor går någon annanstans …

Det betydligt svagare andrahandsvärdet än för Q8 ger EL7 11 kronor högre milkostnad. Vid köp. Att prenumeration också erbjuds är bra men månadskostnaden blir ganska exakt densamma i bägge fall.

BILENS SJÄL Som bil är Nio en inbjudande komfortelsuv med avskalad, modern loungekänsla interiört. I kontrast till detta får man som köpare/prenumerant vara en ganska djärv figur för att slanta upp vad som krävs för en bil med ganska många buggar från ett nio (!) år ungt märke.

Mikael Johnsson


Förbrukning och räckvidd

AUDI HAR GJORT LÄXAN

Sedan lansering har vi öst beröm över Audi e-tron på många punkter. Räckvidd och laddning har inte varit två av dem. Men både med uppdateringar mellan årsmodeller har man sakta men säkert förbättrat de egenskaperna. Nu, i och med introduktionen av Q8 55 e-tron, tar man det största steget hittills. 

Batteriet har över 20 procent högre energikapacitet än tidigare och har rejäla 106 användbara kWh. Nio ligger i lä med ”ynka” 90 kWh netto. 

Vid körning märks inte de 2 700 kilo som Q8 e-tron drar runt på, EL7 är runt 300 kilo lättare. Ändå är det Audi som går vinnande ur förbrukningsronden med en helt klart respektabel testförbrukning på 23,4 kWh/100 km, bra för en så pass stor och tung lyxklump. Nio med sina 25,3 går inte heller att klaga på. Q8 behåller avstånd upp till EL7 både längs med den snåla ekorundan och under motorvägsstinten. Med 16 extra användbara kilowattimmar är det då inte någon förvåning att Audi tar hem även räckviddsronden. 

Med hjälp av energikapacitet i batteriet och förbrukningsresultaten kan vi se att Audin kan ta sig kring 40 mil på motorväg utan att behöva laddas. Nio blir i sammanhanget avhängd och kommer snudd på hela 10 mil kortare. Det gäller även om vi räknar på testförbrukningen och när vi kollar till ekokörning blir det solklart vilken bil som är bäst om man vill undvika laddstopp och eventuella batteribyten. Det sistnämnda slipper förstås Audiägarna helt, Nio är ensamma i Sverige om den tekniken.

Elias Medelberg

SÅ GJORDE VI TESTET

”Vad har den för räckvidd?” Det är fortfarande den vanligaste frågan rörande elbilar. Den är förstås väldigt svår att svara på – eftersom räckvidden beror på förbrukningen som i sin tur varierar ordentligt med hastigheten och påverkas av vädret och bilens inställningar. Därför redovisar vi temperatur samt eventuell nederbörd vid mättillfället. Bilarnas normala körprogram och däcktryck används – inga ekovarianter tillåts. Klimatanläggningen ställer vi in på 21 grader Celsius. 

Vi mäter numera hur mycket testbilarna drar vid ekokörning och på motorväg. Med hjälp av batteriets nettokapacitet kan vi sedan berätta hur långt de kommer på en laddning i dessa förhållanden. 

Ekosträckan går till största del längs landsvägar med farter kring 70 och 80 km/h, med klar övervikt för den högre av de två hastigheterna. Längs rutten passeras ett och annat mindre samhälle som sänker farten något under kortare perioder. Antalet start och stopp är få. Mätningen påbörjas först efter att testbilarna fått tid på sig att komma upp i driftstemperatur. Motorvägsavsnittet mäts efter ekosträckan och följer en del av E4:an med en hastighetsgräns om 110 km/h.  

För att få en räckviddsmätning över ”blandad körning” lägger vi också till testförbrukningen och dess motsvarande räckvidd. Denna körning har lägre snittfart. Stora partier rör sig i farterna 30–80 km/h, men även några mil motorväg är med samt förstås många accelerationer och inbromsningar.

Mikael Johnsson, testchef


Laddning

LADDNING ELLER BATTERIBYTE?

Nio har valt en annan väg när det kommer till långresa med elbil. Och inte går det att neka att det är väldigt smidigt att byta batteri. Än så länge finns det dock inte mer än tre stationer i Sverige. Varberg, Mantorp och Kungälv. Alla tre har även ett par snabbladdningsstolpar tillgängliga ifall att man ändå har tänkt ta ett längre stopp. En station i Mariestad, utan snabbladdare, öpnnar när som helst och en mängd nya ”Power Swap”-stationer öppnas under året enligt Nio.

På grund av det än så länge blygsamma antalet batteribytarstationer kommer det främst vara laddstationsbesök som gäller för ägarna när de är ute på tur. Dessvärre har Nio inte prioriterat snabbladdning och det straffar sig.  

Tyvärr stötte vi på patrull vid första laddtestet. Audin blev så illa tvungen att stå i 20 minuters laddkö och tappade därmed värdefull temperatur i batteriet. Den startade segt men efter 25 procent laddade den ändå klart snabbare än Nion. Däremot kom vi inte inom räckhåll av maxsiffran.

Vi gjorde därför ett nytt försök vid ett senare tillfälle där Q8 55 e-tron fick chans att skina. Den var då nära maxsiffran på 170 kW från 40 till 60 procent och tog emot över 120 kW hela vägen från start till runt 80 procent. EL7 tog sig aldrig upp till sådana höjder, men den laddade i lägre temperatur. Maximaleffekt är i vilket fall som helst inte mer än 126 kW i EL7 med 100 kWh-batteri, snålt för en miljonbil. Konstigt nog kan batteriet på 75 kWh klara av 140 kW.

Laddeffekt Audi Q8 och Nio EL7
De två Audikurvorna efterliknar varandra. Det är närapå bara linjens höjd som skiljer, men det är också det som gör all skillnad. Nio har svårt att hänga med motståndaren.
Snittladdeffekt Audi Q8 vs Nio EL7
Snittladdeffekterna visar hur mycket temperaturen i batteriet spelar roll för laddningen och att EL7 inte har en suck vid laddstolpen när en Q8 e-tron står bredvid.
Så laddtestar vi

Före laddning körs bilarna i minst 40 minuter. Det tror vi liknar ägarens vanligaste situation innan snabbladdning och undviker laddning av kallt batteri. Laddstationen läggs in i navigatorn så att bilar med batterikonditionering nyttjar denna finess. Yttertemperaturen har en stor påverkan och anges i tabellen. Självklart ser vi till att laddstationens effektkapacitet överstiger bilarnas maximala laddeffekt. Vi mäter i intervallet 10–90 procent men ser till att börja ladda några procentenheter under tio. 

Testförbrukning Audi Q8 vs Nio EL7
Efter ungefär en kvart vid laddstolpen har Q8 fått ett antal mil mer än EL7 på räckviddsmätaren. Efter 80 procent skiljer klart mer än 50 km.
Testfakta Audi Q8 vs Nio EL7

PROBLEM MED TESTBIL

Då vi i detta test råkade ut för väldigt mycket konstigheter rörande speciellt den ena testbilen vill vi informera om några av dessa.
På Audi Q8 e-tron märkte vi inget konstigt.
På Nio EL7 noterade vi bland annat följande:

*Bilen tappar fart när man gör automatiska filbyten, trots att ingen annan trafik är i närheten.
* Inför laddtestet, körande på farthållare med 5 procent kvar i batteriet och 3,2 km till laddstationen informerar bilen om ”Power problem”, gör en kort, hård inbromsning, tänder varningsblinkers och börjar sakta ner.
*Pilot- och filhållningsfunktioner stängs av (bockas ur) under färd utan märkbar anledning.
*Bilen tror inte att man håller i ratten och slår trots flera rattvridningar höger-vänster-höger av farthållaren i alla fall.
*Bilen tror att 60, 80 km/h gäller på motorväg.
*Varje morgon när man närmar sig bilen i garaget tänder den upp och öppnar dörrhandtagen – för att sedan stänga dem just när man fått undan grinden och hunnit fram till dörren. Tack …
*Bilen föreslår att vi siktar mot en laddstation när en sådan redan är inlagd i navigatorn.

IQ. Audi Q8 vs Nio EL7

EKONOMI. Nio har klart billigare service men sedan får den svårt att hävda sig. Försäkringen, bränslet och inköpspriset kostar mer för Nioägaren. Den tyngsta posten är, precis som för alla bilar, värdeminskningen och EL7 tappar runt 23 500 kronor mer per år än Q8 55 e-tron.

KVALITET & GARANTI Nio är ett så pass nytt märke i Sverige att vi inte har kunnat få in statistik över kundernas upplevelser, därför sätter vi schablonmässigt en trea i driftsäkerhet och garantinöjd. Nybilsgarantin på fem år är bra, däremot saknas vagnskada helt. Audi har inga större bekymmer med sina bilar och kunderna är nöjdare än snittet.

SÄKERHET EL7 har ännu inte Euro NCAP-testats och även här delas ett schablonbetyg ut. Sedankusinen ET7 har fått fem stjärnor, vi kan alltså utgå ifrån att EL7 inte skämmer ut sig. Q8 e-tron har också fått fem stjärnor och har fint whiplashskydd. Strålkastarspolning är standard, runtom-sikten bra och förarergonomin fin. Den får full pott. Tidigare har förarmiljön dock bara fått godkänt men nivån i dagens bilar har sjunkit så lågt att vi inte har något annat val än att anpassa betygskalan. 

MILJÖ & ENERGI E-tron har fått bättre energieffektivitet i och med Q8-uppdateringen utöver ett klart större batteri. Nu är räckvidden riktigt bra och förbrukningen mer normal. Nio är sämre, men inte dålig, på båda de punkterna. Audis snabbladdeffekt (170 kW) är inte så pjåkig, det är dock Nions 126 kW. 22 kW AC-laddning finns som tillval (totalt 27 200 kronor extra) till Q8 e-tron. EL7 nöjer sig med mer alldagliga 11 kW.

Nio EL7 laddlucka
Nios laddlucka öppnas på ett sätt som för tankarna till dörrarna på en Koenigsegg.
TQ. Audi Q8 vs Nio EL7

KOMFORT. Audin är en otroligt bekväm suv, och Nio är inte långt efter men en mindre trevlig ljudbild interiört och tydligt hårdare fjädring ger Audi övertaget. Baksätet i EL7 är dock både bekvämt och bjuder på lyxiga funktioner som massage, även om den är av det simplare slaget och inte lika avancerad som i kusinen ET7.

KUPÉUTRYMME. Fram har Audi mer plats på alla ledder förutom för det inre knät där det är något luftigare i EL7. Bak är det
nära storseger för Nio om det inte var för att takhöjden är i minsta laget. 185 centimeter testlagsmedlem har inte mer än en centimeter till godo.

BAGAGEUTRYMME. Trots att Q8 e-tron kan svälja 62 liter i frunken, och Nio helt saknar en sådan, är det EL7 som sväljer mest med sätena uppfällda. Maxvolymen är däremot större hos Audi. Dessutom erbjuder Q8 40/30/40-fällning. Nio har varken det eller skidlucka. Längre föremål blir därmed bökigare att få med sig.

TEKNIK. Nio kan styra, gasa och bromsa själv och byta fil på blinkerskommando. Vi har dock valt att dra ner betyget, den klarar inte något av det särskilt övertygande. Q8 är mer förfinad men kan inte byta fil själv. Audis infotainment ser omodernt ut och skärmarna är lite små. Funktionaliteten är bra. Nio saknar Android Auto och Carplay. Pekskärmens menyer är inte perfekta och radion har ibland svårt att hitta kanalerna.

Audi Q8 55

AUDI

Här finner man en ganska liten balja men sladdarna går att få i utan problem, åtminstone så länge reservhjulsplatsen inte utnyttjas. Punkakit gäller istället.

Audi Q8 bagagemått
40/20/40-fällning gillar vi. Båda bilarna har två krokar, fyra öglor och två barnstolsfästningsöglor av top-tether-typ. Audi har ett fack mer än EL7. Baksätet går att fälla från bakluckan, till skillnad från i EL7. 
Nio EL7 balja

NIO

Dubbelgolv är praktiskt. Vill du gömma sladdarna eller maximera utrymmet ovanför? Det är bara att välja. 

Nio EL7 bagageutrymmen
Endast 60/40-fällning och ingen skidlucka känns snålt i en miljonbil. Fällningsvinkeln är densamma i båda bilarna men notera skarven när man fäller sätena i EL7. 
EQ. Audi Q8 vs Nio EL7.

AKTIV KÖRNING. Nio EL7 är en riktig raket och skjuter på ordentligt, e-tron är klart långsammare. Däremot har Audin något bättre gasrespons. Tysken bjuder på okej vägkänsla, hög precision och naturlig servo. Bra. Styrningen i EL7 imponerar inte lika mycket. Båda relativt svag återvinning vid gasuppsläpp och få inställningsmöjligheter. Nio blir hårdare än Audi i sportlägena men är mer understyrd, vi föredrar den sistnämnda.

VARDAGSKÖRNING. I stan blir det jämnare när den lilla skillnaden i gasrespons och EL7:s otroliga acceleration spelar mindre roll. Valmöjligheterna kring återvinning vid gasuppsläpp är även här begränsade, full enpedalskörning klarar ingen av de två av. Nios styrning är något lättare än motståndarens men väg- och servokänslan håller inte riktigt samma nivå.

DESIGN. E-tron börjar se lite gammal ut, men är inte ful för det. Nio är tvärtom och har en väldigt modern design, den är däremot ingen fullträff den heller. Testlaget gillar båda bilarnas yttren, men älskar ingen av dem. Interiört är Audin lika gammeltråkig medan Nio har lyckats riktigt bra, modernt avskalad men ombonad.

VILL HA. De distinkta klicken från volymvredet på Audis mittkonsol är definitionen av bra kvalitetskänsla. Resterande knappar och vred är även de toppen, samt materialvalen. Nios knappar står inte pall, materialen är överlag bra men brister på sina ställen. En överlag mindre gediget ihopsatt insida. Båda bilarna uppskattas av testlaget. Q8 e-tron är en bättre bil som helhet medan Nio är mer av en friskfläkt.

AUDI
Audi Q8 baksäte
Vinklad, lång och hög dyna ger bra lårstöd. Hyfsad plats under stolen framför och en del benutrymme gör att knävinkeln blir bra. Här sitter man bekvämt. Ryggstödslutningen hade gärna fått vara något brantare. 
Betyg: 4,5
NIO
Nio EL7 baksäte
Något sämre höjd, längd och lutning på dynan men mer benutrymme ger likvärdigt lårstöd. Bonus för inställbar ryggstödslutning och svankstöd. En simplare massagefunktion finns, Audi har det inte ens som tillval. 
Betyg: 5
Audi Q8 frunk
AUDI: Har plats för ett gäng sladdar under huven. Dessvärre öppnar man luckan med en spak nere vid förarens vänstra fot.
Nio EL7 frunk
NIO: Här saknas frunk och sladdarna får man gott ha någon annanstans. Trist, speciellt på en så pass ny elbil. 

Två bra bilar. Men det slutar ändå i utklassning.

Test Audi Q8 vs Nio EL7 slutbild

Audi e-tron är den trevligare bilen att köra till vardags, har ett totalt sett bättre bagageutrymme, högre komfort, längre räckvidd och snabbare laddning. Den är dessutom billigare att äga så länge man inte låter hjärtat ta överhanden när man kryssar i tillvalslistan.

För jämför man dagens två konkurrenter kräver Audi minst 200 000 kronor i extrautrustning för att ge dig en Q8 som har lull-lull i nivå med EL7. Även då saknas en del, exempelvis massage i baksätet, som är elektriskt inställbart olikt Audin.

Det är då läge att fråga sig hur högt man värderar massage, servostängning av dörrarna, fläktar i stolarna, perforerat läder och högtalare med surroundljud. En del av det går förstås att välja till sin e-tron och ändå komma undan billigare. I vår kalkyl förlorar EL7-ägaren över 23 000 kronor per år i ren värdeminskning. 

Däremot kan vi fråga oss om rubriken på inledningsuppslaget inte var lite väl nära sanningen. Dessa vagnar blir kanske inte mer än en dröm. Senast vi testade Audi e-tron hade inte inflationen gripit tag ordentligt, elbilsbonusen stod fast och grundpriset var lägre. Nu startar en Q8 55 e-tron (och EL7) på över en miljon kronor. Då, i början av förra året, fick man en e-tron 55 för 901 500 och då stod staten för 70 000 kronor av kostnaden. En ökning på totalt 200 300 svenska riksdaler. Dagens bil är dock klart bättre på flera punkter.  

Har man väl råd är båda två riktigt trevliga bilar med väldigt olika karaktär. Q8 55 e-tron är det säkra och förnuftiga valet. Nio EL7 bjuder på mer emotionella kvaliteter. Galen acceleration, mer intresseväckande design och lyxbilsfunktioner. 

Kör du ofta långt och passerar en av batteribytarstationerna? Då kan vi meddela att ett sådant stopp till och med är smidigare än att tanka, man behöver inte ens kliva ur, betalningen sker automatiskt och man slipper bensin på händerna. Än så länge är bytena dessutom gratis. 

Audi Q8 55 e-tron quattro vinner testet med god marginal. Den lyckas med konststycket att vara riktigt bra på det mesta. EL7 har många fördelar och i rätt förhållanden kan den vara det bättre valet, men i det stora hela är dagens motståndare för stark.

Slutbetyg test Audi Q8 vs Nio EL7

VILKEN SKULLE JAG VÄLJA & VARFÖR?

MIKAEL JOHNSSON

Jag log brett åt de köande vid Ionitys laddstation

Som ni nog vet har jag mina betänkligheter kring att köpa en kapitalvara i miljonklassen från diktaturer. Men frånsett det är jag mest sugen på EL7. Det är jag nog mest förvånad själv över för jag brukar ju vara den som föredrar småkonservativa, väl fungerande bilar med lättbegripliga förarmiljöer. Som en Audi Q8 e-tron alltså.

Men jag överraskades av hur oinspirerad jag blev av den suveräna tysken. Bakom ratten känns den ju begagnad redan som ny! Varför då inte leta upp en bättre begagnad? Nio upplevs tio år yngre. Jag gillar atmosfären i kupén och åtminstone en 4-åring och en 9-åring (och kanske även 13-åringen) hade roligt åt Nomi. Jag log brett åt de köande vid Ionity när jag precis bytt batteri på fem minuter. Det kändes som att tanka! Där och då funkade det. Men självklart blir jag också tokig på alla buggar med mera. Testa med leasing i så fall.


ELIAS MEDELBERG

Audi bygger nu världens bästa familjebil

Nio har än en gång visat att de är den enda kinesiska tillverkaren vars bilar verkligen inger habegär. Jag fick nu också chansen att testa på Nios batteribytarstationer och, även om jag fortsatt har svårt att se det fungera i någon större skala, var det en klockren upplevelse. Bilen jag skulle välja blir dock e-tron. Den är oslagbar. Än så länge finns det alltför få ”Power Swap”-stationer för att det ska vara en tillräcklig usp. Komfortkungen med bra räckvidd och fin snabbladdningsförmåga blir mitt val. Audi bygger nu världens bästa familjebil skulle jag säga.
Däremot hade man gärna pungat ut de cirka 130 000 kronorna extra för en SQ8 e-tron som utöver allt annat bjuder på mycket körglädje med hjälp av de dubbla motorerna på bakaxeln. Dock har jag än en gång insett att fem meter bil är mer än jag vill ha. 

Annons
Annons
Rulla till toppen