Audi A5 Sportback: 100-årspresenten!

Den 16 juli för exakt 100 år sedan föddes biltillverkaren Audi i Zwickau i Tyskland. Därför inleddes på torsdagen en veckas storstilat firande med en...
Annons

Den 16 juli för exakt 100 år sedan föddes biltillverkaren Audi i Zwickau i Tyskland. Därför inleddes på torsdagen en veckas storstilat firande med en galaafton i Ingolstadt. Och dagen till ära var det världspremiär för nya Audi A5 Sportback.

Audi A5 Sportback: 100-årspresenten!

Nu är den officiell: i samband med torsdagens galaafton som inleder Audis 100-årsfirande, premiärvisas nya halvkombin A5 Sportback.

Det rådde festyra i Ingolstadt den 16 juli. Stadens stolthet Audi firar 100-årsjubileum under en vecka med en mängd inbjudna potentater och rader av storslagna evenemang.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel var på plats, liksom flera delstatspresidenter, idrottsstjärnor och motorsportlegendarer som Jacky Ickx, Walter Röhrl och åttafaldige Le Mans-vinnaren Tom Kristensen.

Audi A5 Sportback: 100-årspresenten!

Audis formgivare har onekligen fått till en harmonisk akter på halvkombin.

På torsdagskvällen bjöds på klassisk konsert med Frankfurtfilharmonikerna och kinesiske världspianisten Lang Lang som invigde den första flygeln som formgivits av Audis designavdelning.

Audi A5 Sportback: 100-årspresenten!

Världspremiär nr 2 vid Audi-festen i Ingolstadt: världsbeerömde pianisten Lang Lang spelar på en unik flygel i Audi Forum – ritad av Audis designavdelning och byggd av berömda pianohantverkarna Bösendorfer i Wien.

Samtidigt var det alltså premiär för helt nya modellen A5 Sportback. Vi har hittills sett ett par officiella smakprovsbilder, men nu är det fritt fram och vi kan här visa den eleganta halvkombin i helbild utifrån och in.

A5 Sportback bygger förstås på samma plattform som coupén A5, med framhjulsdrift eller quattro, sex motorer i programmet och mängder av utrustning som standard plus en omfattande tillvalslista.

Som av en händelse presenterar alltså Audi en halvkombimodell ungefär samtidigt med BMW:s GT med i princip samma uppbyggnad. Skillnaden är att bakluckan på A5 Sportback inte är uppdelad i två som på BMW:n (samma lösning som Skoda Superb var först med).

Audi vill gärna påpeka att A5 Sportback erbjuder det bästa av tre världar: den är elegant som en coupé, bekväm som en sedan och praktisk som en kombi. Ingen nyhet egentligen – Saab lanserade kombicoupén redan på 80-talet. Men visst är det både praktiskt och snyggt i det här fallet. Till skillnad från den coupéliknande Volkswagen Passat CC kan A5 Sportback öppna hela bakpartiet och svälja det mest skrymmande gods utan problem. Bagagevolymen under hatthyllan med baksätet i normalläge är 480 liter, och fäller man sätet ökas totalvolymen till 980 liter.

Audi A5 Sportback: 100-årspresenten!

A5 Sportback gapar stort och sväljer 480 liter med fyra personer ombord (den är strikt fyrsitsig). Fäller man baksätet ökar volymen till 980 liter.

A5 Sportback är strikt fyrsitsig och det finns en genomlastningslucka mellan baksätena för exempelvis skidor.

Alla motorer, bensin och diesel har turboladdning och samtliga uppfyller avgasnormen Euro 5. Standard på all versioner är bromskraftsåtervinnining som betyder att batteriet laddas "gratis", och tvålitersmotorerna (bensin och diesel) är kombinerade med start-stopp-automatik som sänker förbrukningen i tätortstrafik.

A5 Sportback är längre och bredare än A4 i kombiversion och utmärks av ett väl tilltaget axelavstånd på 281 cm. Den är dock 3,6 cm lägre än sin kombibroder. Hjulen är standardmässigt 17-tummare, men upp till 20 tum kan beställas. Tack vare stor andel höghållfast stål i karossen och främre stänkskärmar av aluminium har vikten kunnat hållas nere: en Sportback 2,0 TFSI väger körklar måttliga 1.500 kg.

Vid lanseringen i höst finns A5 Sportback med tre bensin- och tre dieselmotorer. I mitten av nästa år tillkommer ytterligare tre motorer.

Det här är motorprogrammet vid säljstarten:
# 2,0 TDI, 4-cylindrig, effekt 170 hk, 350 Nm. Förbrukning 5,2 l/100 km, 137 g/km CO2. 6-växlad manuell låda.
# 2,7 TDI, V6, effekt 190 hk, 400 Nm. Förbrukning 6,0 l/100 km. 6-växlad manuell låda.
# 3,0 TDI, V6, 240 hk, 500 Nm. Förbrukning 6,6 l/100 km. 7-växlad S-troniclåda.
# 2,0 TFSI, 4-cylindrig, 180 hk, 320 Nm. 6-växlad manuell låda.
# 2,0 TFSI, 4-cylindrig, 211 hk, 350 Nm, quattro, 7-växlad S-troniclåda. Förbrukning 7,4 l/100 km.
# 3,2 FSI, V6, 265 hk, 330 Nm, quattro, 7-växlad S-troniclåda. Förbrukning 9,3 l/100 km.

Priserna i Tyskland sträcker sig från 36.050 euro upp till 47.950 euro för 3,0 TDI quattro.

A5 Sportback finns givetvis att beskåda även på Frankfurtsalongen i septmber.

Annons
Annons
Rulla till toppen