Freddy Kottulinsky har avlidit

Han var tysken som blev svensk - och var med och födde Audi Quattro. Freddy Kottulinsky har avlidit, 77 år gammal.


Bild 372622

Freddy Kottulinsky var med och utvecklade Audi Quattro - och även Audis egen skola för avancerad bilkörning.

Han kunde inte ett ord svenska när han 1955 - 23 år gammal - flyttade till vårt land för att arbeta som bilmekaniker. Men Freddy Kottulinsky drog sig aldrig för tuffa utmaningar - och det blev starten på ett liv som var fyllt av bilar och motorsport.

Han härstammade från en schlesisk adelssläkt (nära den tjeckiska gränsen) och föddes 1932 i München under namnet Winfried Philippe Adelbert Karl Graf Kottulinsky Freiherr von Kottulin. Men den adliga titeln var aldrig viktig.

Under 1960-talet nådde han stora framgångar som racerförare: 1966 blev han svensk F3-mästare i en Lotus 35. Fyra år senare tog han hem den europeiska F3-cupen för nationer tillsammans med Ronnie Peterson och Torsten Palm. 1974 vann han Europaserien för Formel Super V.

1980 blev han den förste svensk att vinna Dakar-rallyt i en VW Iltis. Freddy hade då i ett år arbetat med att utveckla den bil som skulle bli Audi Quattro, och som skulle förvandla rally- och bilvärlden.

Han var också med och grundade Audi Fahrsichersheitstraining, där han arbetade i 25 år. Under senare år jobbade han hårt för att etablera Schleizer-Dreieck, en anläggning för alla typer av motorsport i hans gamla hemtrakter.

Freddy Kottulinsky avled efter en längre tids sjukdom, 77 år gammal i sitt hem utanför Karlstad dit han flyttat under de senare åren.

Auto Motor & Sport vill framföra våra varmaste kondoleanser till familj och anhöriga.