Klart för Rysslands GP

Det finns ett land som gäckat Bernie Ecclestone i trettio års tid. Men i dag blev det klart: 2014 körs Grand Prix i bad- och OS-orten Sochi vid Svarta havet.

Bild 370357

F1-cirkusen har kämpat i många år för att komma in i Ryssland. Men det blev inte Moskva, där bland annat Williams-stallet (bilden) tidigare gjort en uppvisning för en mycket stor publik.


Redan 1982 började Bernie Ecclestone förhandla med dåvarande Sovjetunionen om ett GP. Rejäla försök att få till lopp i både St. Petersburg och Moskva har dock strandat. Det hjälpte inte ens att järnridån rostade sönder.

Men i dag blev det klart. Den ryska badorten Sochi vid Svarta Havet, som också ska arrangera vinter(!)-OS 2014, tar hand om Rysslands Grand Prix från 2014 till 2020.

Det är inte bara prestige för Ecclestone att landa avtalet med Vladimir Putin och Ryssland. Enligt uppgift betalar ryssarna en rekordstor avgift till F1-cirkusen: Över 300 miljoner kronor per år!

Banan i Sotji kommer att gå igenom staden och bara delvis vara permanent. En del av sträckningen ska längs strandpromenaden vid Svarta Havet, vilket ska ge en "Monte Carlo"-känsla till Rysslands första GP-lopp.

Ryssland är givetvis en stor och viktig marknad för Ecclestone och Formel 1. I år fick landet sin förste F1-förare i Vitaly Petrov. Ytterligare en förare - 23-årige Mikhail Aleshin - stampar också i porten. Han vann nyligen Renaults världsserie och kommer att få testköra en Renault R30 i anslutning till Abu Dhabis GP.

Bild 370358

Sochi är en växande semesterort vid Svarta Havet, i dag med över 400.000 invånare. Staden kommer att arrangera vinter-OS 2014 och sedan Formel 1-VM i sju års tid.

300 mille per år till Ecclestone, det klarar väl Sverige också. Ge mig ett GP!
168
41