Aston Martin väcker liv i Lagonda med en suv

Enligt Aston Martins vd Ulrich Bez är man nu nära en relansering av varumärket Lagonda. Det ska ske med en suvmodell, men förmodligen med ett annat utseende än den konceptbil vi fick se i Genève.

Bild 370109

Lagondas konceptbil från Genèvesalongen 2009 accepterades inte av alla, inklusive styrelseordföranden David Richards. Men nu påstås projektet vara igång igen och kanske blir det ett samarbete med Mercedes. Konceptbilen hämtade mekanik från GL-modellen, påstås det. KLICKA FÖR STÖRRE


Ulrich Bez har lett Aston Martin i tio år nu och redan för två år sedan väckte han idéerna om att bredda bilförsäljningen med en ny, annorlunda modell. Varumärket Lagonda skulle väckas till liv och det gjordes officiellt vid det 100-årsjubileum som deklarerades hösten 2008.

Vid nästa Genèvesalong, våren 2009, fick vi se vad Ulrich Bez och Aston Martin tänkt sig och det blev inte en ny sedanmodell som de flesta trott - utan en suv! Konceptbilen krävde en viss tillvänjning och även om den inte saknade karaktär så hade Lagondakonceptet svårt att övertyga alla på samma självklara sätt som Aston Martins modeller brukar göra.

Bild 370110

"Ett utseende som bara en mor kan älska" är ett uttryck som används ibland. Men så illa ser väl Lagondaprojektet inte ut, eller? Porsches framgångar med Cayenne har inte undgått Aston Martin. KLICKA FÖR STÖRRE


Det sägs också att styrelseordföranden David Richards, tillika ägaren av motorsportföretaget Prodrive, redan från början ogillade konceptbilens design. Sommaren 2009 meddelade Ulrich Bez att projektet "stod på vänt" på grund av det ekonomiska läget. Så sent som för en månad sedan deklarerade David Richards att Lagondaprojektet var nedlagt men nu kommer nya uppgifter som påstår motsatsen.

Det var under en sammankomst i Rotterdam i förra veckan som Ulrich Bez berättade för Autoblog.nl att det fortfarande finns 22 stycken One-77 till salu och att det i framtiden kommer en fyrhjulsdriven Lagonda. Mycket mer än så ville Ulrich Bez inte berätta men vi kan väl gissa oss till att det krävs nya idéer för att övertyga David Richards om Lagondaprojektets fortlevnad.

Bild 370111

Går det att hitta några Mercedes GL-detaljer här inne? Förmodligen inte och Aston Martin vill nog inte att deras Lagonda upplevs som en Mercedes. Men kan man bygga Cygnet kan man nog också bygga en suv. KLICKA FÖR STÖRRE


Marknadsmässigt kan det förmodligen vara rätt av Aston Martin att bredda sitt utbud med en fyrhjulsdriven modell. Porsches framgångar med Cayenne har inte undgått någon och på flertalet viktiga lyxbilsmarknader finns det inga tveksamheter till suvmodeller. Samarbetet med Toyota kring minibilen Cygnet visar också att Aston är beredda att ta till okonventionella grepp.

Efter skilsmässan från Ford har det ryktats om att Aston Martin söker en ny samarbetspartner för framtida drivlinor (V12:orna byggs av Ford i Köln). Mercedes sägs vara det företag som ligger närmast till hands och man skulle även kunna samarbeta kring en suvmodell, på liknande sätt som Aston valt att samarbeta med Toyota kring Cygnet.

Bild 370112

En suvmodell, under Lagondas namn, skulle passa Aston Martin perfekt.
93
263