Andres Bonilla är bäst på snålkörning

När Volkswagens snålkörningstävling avgjordes vann Andres Bonilla. Snittförbrukningen i hans VW Passat TDI BlueMotion blev bara 3,5 l/100 km och nu väntar världsfinalen i Tyskland den 10-13 september.

VW Passat TDI Andres Bonilla

En VW Passat TDI BlueMotion är snål från början men Andres Bonilla fick ner den till 3,5 l/100 km i snittförbrukning på varierande vägar med upp till 110 km/h.

Hur snålt kan man köra en bil? Förmodligen väldigt snålt men ska man hänga med i trafikrytmen blir det inte helt lätt att komma riktigt långt ner i förbrukning.

Volkswagen Sverige har arrangerat "VW Think Blue Championship" och det är bara en av flera nationella tävlingar som ska mynna ut i en världsfinal i Berlin, Tyskland. Den svenska tävlingen kördes över en sträcka på fem mil och deltagarna fick inte köra så långsamt att man överskred 43 minuter. Andres Bonilla från Södertälje var pricksäker och körde in sin Passat TDI 140 BlueMotion Technology med 30 sekunders marginal och var dessutom snålast: snittförbrukningen blev endast 3,5 l/100 km. Det ska jämföras med VW:s egen uppgivna snittförbrukning enligt NEDC-standarden på 4,6 l/100 km.

"Jag blev överraskad, det var väldigt roligt att jag lyckades så bra" berättar Andres Bonilla. "Kul att man faktiskt kan köra så snålt med en så stor bil," fortsätter Andres och avslöjar sitt segerrecept: 
"Genom att titta på vilka trafiksituationer som uppstår långt fram kan man anpassa rörelseenergin därefter. Det gäller att hålla bilen i rörelse och inte bromsa i onödan."

Andres Bonilla har nu några dagar på sig att fintrimma sin körstil för under 10-13 september ska Volkswagen samla finalister från hela världen i Tyskland. Vi på auto motor & sport befinner oss på plats och ska rapportera hur bra det går för Andres – som alltså redan visat stor talang på området.

Bra kört, det skulle jag själv inte klara. Hoppas att Andres Bonilla vinner finalen!
156
18