Saab sålt - blir helägt av kineserna

Nu är det officiellt: Saab Automobile är sålt till Pang Da och Youngman. De kinesiska företagen köper hela Saab för 100 miljoner euro. En del av detaljerna redogjorde vd Victor Muller för under en telefonkonferens i fredags. När produktionen kan starta igen är dock för tidigt att säga, enligt Muller.

Saab China Kina flag

Saab har bytt ägare, det meddelades i fredags. Åtminstone är det avsikten men affären är långt ifrån klar, många pusselbitar ska på plats och inte minst gäller det att få avtal klart med GM - varifrån Saab köper många av sina komponenter.

Avtalet om Saab-affären är klart, det meddelar ägaren Swedish Automobile N.V. De kinesiska företagen har fått sin vilja igenom och köper hela Saab av den nuvarande ägaren (tidigare Spyker Cars) för 100 miljoner euro.

Tingsrätten i Vänersborg har fått in en begäran från advokat Guy Lofalk att rekonstruktionen av Saab ska återupptas. Enligt den begäran ska Pang Da och Youngman skjuta till de pengar som behövs för att rekonstruktionen ska kunna fortsätta. Tingsrätten meddelar också att borgenärssammanträdet ska hållas som planerat, måndag förmiddag.

Vi uppdaterar informationen så fort vi vet mer om detaljerna i avtalet med de nya, kinesiska ägarna. Vid 12.15 hade Victor Muller en presskonferens per telefon som informerade om en del av detaljerna i avtalet, TTELA.se rapporterade direkt (klicka för att länka), liksom Aftonbladet (klicka för att länka). TV4 Nyheterna sänder direkt från Trollhättan, från 13.15 (klicka för att länka). Vem som ska leda Saab i fortsättningen efter att Victor Muller slutat som vd är okänt, men givetvis en fråga för de nya ägarna att lösa. Tills vidare ska dock Muller leda arbetet. De här frågorna besvarade också Victor Muller i en intervju med Sveriges Radio P4 Väst, som går att lyssna på i rutan här nedan.

Under presskonferensen per telefon, som började 12.15, berättade Victor Muller att Pang Da ska äga 40 procent av Saab och Youngman 60 procent. General Motors har fortfarande en hel del att säga till om, inte minst om de licenser och tillstånd som Saab behöver för sin produktion. Avtalen med GM är omfattande och kräver mycket arbete. Där kan komplikationer uppstå, varnade Muller.

På presskonferensen garanterade Victor Muller att produktionen stannar kvar i Trollhättan. De nya ägarna är beredda att satsa betydligt mer än de 245 miljoner euro som det förhandlades om från början, enligt Muller handlar det om cirka en halv miljard euro (runt 5 miljarder kronor). Victor Muller vet inte mycket om sin egen framtid inom företaget, på medellång sikt. Det är en fråga för ägarna, enligt Muller. Advokat Guy Lofalk stannar kvar som rekonstruktör.

På telefonkonferensen fick Victor Muller frågan om företagsatmosfären i Pang Da och Youngman. Muller svarade att Pang Da är ett mycket drivet och skickligt försäljningsbolag, medan Youngman är mera av ett familjeföretag som dock också har stor erfarenhet och även långvariga internationella kontakter.

Lyssna: Victor Muller om att Saab blir kinesiskt
Det här blir bra, med nya ägare och friska pengar är Saab snart igång igen.
1248
168