LISTA: Vägarna du ska undvika i vinter

Förra årets snökaos retade upp många bilister som blev stående längsmed igensnöade vägar. En ny undersökning i tidningen På Väg visar vilka vägar som kommer drabbas värst av årets oväder – och det är inte bara Norrlandsvägar.
Annons

LISTA: Vägarna du ska undvika i vinter
Mellan 30 och 60 procent av förra årets trafikproblem kan ha berott på att tung trafik inte behöver ha vinterdäck, enligt Trafikverket. Foto: Patrik Trägårdh.
LISTA: Vägarna du ska undvika i vinter
Erik Lundman.

Förra årets snöoväder och framkomlighetsproblem bedöms ha kostat 360 miljoner kronor. Enligt Trafikverket blev trafiken helt stillastående 3,8 miljoner timmar under 2010, en ökning med 40 procent jämfört med 2007. Så mycket som 60 procent av problemen kan ha berott på att många tunga fordon kör med dåliga däck.

”Framkomlighetsproblemen måste lösas eftersom de kostar samhället stora pengar. Krav på vinterdäck på tunga fordon kan vara en lösning. Om våra snöplogar fastnar i trafiken får vi ingen effektivitet i snöröjningen. En stillastående plog kostar pengar samtidigt som inget arbete blir utfört, säger Erik Lundman, chef för affärsutveckling på Svevia.

Och nu är det dags igen: vintern smyger sig på och områden med många kullar och backar samt närhet till öppet hav kommer drabbas värst. Nu publiceras en undersökning gjord av Trafikverket i tidningen På Väg, som ges ut av Svevia. 16 riskvägar pekas ut som särskilt farliga när det blir vinterkaos.

LISTA: Vägarna du ska undvika i vinter
Hela listan på riskvägarna finns nedan. Foto: Kerstin Ericsson.

Hela listan

Dalarna
E45 Orsa–Sveg (Höghed, Ämådalen, Noppikoski)

Halland
E6 Hallandsås

Jönköping
E4 Jönköping–Gränna
Rv31 Jönköping–Nässjö
Rv40 Jönköping–Ulricehamn

Värmland
E45 Stöllet–Malung (Lisskogsåsen)

Västerbotten
E4 Hökmarksberget (Umeå–Skellefteå)

Västernorrland
E4 Hudiksvall–Sundsvall (Harmånger, Gnarp, Jättendal)
E4 Sundsvall–Härnösand
E4 Skuleberget (Härnösand–Örnsköldsvik)

Västra Götaland
E20 Jonsered–Lerum
Rv40 Göteborg–Landvetter

Örebro
E20 Finnerödja
Rv50 Hällabacken, Lindesberg
Rv50 Basttjärn, Silverhöjden

Östergötland
E4 Stavsjö, Kolmården

Annons
Annons
Rulla till toppen