Ny fallucka ska skrämma fortkörare

Snart kan fartguppen bytas ut – mot falluckor. I Linköping testas just nu en lucka som fälls ned sex centimeter om en bil närmar sig med för hög hastighet.

Fallucka istället för fartgupp? Företaget Edeva har utvecklat en lucka som fälls ned sex centimeter om en bilist kör för fort. Foto: Edeva.

Fallucka istället för fartgupp? Företaget Edeva har utvecklat en lucka som fälls ned sex centimeter om en bilist kör för fort.

Ett klassiskt farthinder brukar hjälpa för att få fortkörare att sakta ned, men många busschaufförer har klagat på skador i rygg och nacke efter att ha kört över fartguppen varje dag. Motormännens tidning Motor uppger att tester med en fallucka i vägen utförs i Linköping.

En radar mäter bilisternas hastighet, och är den för hög fälls en lucka ned i marken, drygt sex centimeter.

"Idén är att det ska vara så pass avskräckande att man inte kör för fort igen. Man får en fysisk påminnelse om att man kör för fort, men inte mer", säger David Eskilsson på företaget Edeva, som utvecklat falluckan, till Motor.

Enligt David Eskilsson finns ingen risk för punktering, och de bilister som håller hastighetsgränserna känner inte alls av luckan. Rent tekniskt finns inga hinder för att installera en fallucka på vägar med en hastighetsgräns på 100 km/h, men de flesta kommuner kommer förmodligen installera luckan på 30- och 50-vägar.

Foto & illustrationer: Edeva.

Klicka för att se en större skiss av hur systemet fungerar.

Klicka för att se en större skiss av hur systemet fungerar.

Jag tycker falluckorna låter som en bättre idé än de vanliga fartguppen.
333
628