Chrysler fyrdubblade vinsten – ökar försäljningen 33%

Kurvorna för Chrysler pekar spikrakt uppåt. Första kvartalet gav en nettovinst på 473 miljoner dollar, vilket är fyra gånger mer än för ett år sedan. Försäljningen har ökat med 33 procent och förklaringen stavas på italienska: Sergio Marchionne.


Bilförsäljningen i USA klättrar stadigt uppåt, förstärkt av ett uppdämt köpbehov då vagnparken i USA är rekordgammal, 10,8 år. Chrysler rider på den vågen men överträffar marknadssnittet med råge, vilket kvartalsresultatet Q1 2012 visar.

Bokslutet för första kvartalet visar en nettovinst på 473 miljoner dollar (3,3 miljarder kronor), mer än fyra gånger mer än under samma period förra året (116 miljoner dollar). Den globala försäljningen för Chrysler blev 523.000 fordon - en ökning med 33 procent - och målet för helåret är att komma upp i 2,2-2,4 miljoner bilar.

"Ännu ett positivt kvartal - byggt på en försäljning som överträffade genomsnittet i branschen - som kvitto på att Chryslers team behåller sitt fokus", sa koncernchefen Sergio Marchionne i sin kommentar till siffrorna. "Vi fortsätter att jobba mot de mål vi satt upp i vår femårsplan och koncentrerar oss nu på att lansera Dodge Dart, en bil som är en blandning av Chryslers och Fiats starka teknik och design."

Fiat tog över ledningen av det konkursmässiga Chrysler 2009 och har stegvis utökat till ägande, som nu är uppe i 58,5 procent. De lån som Chrysler fick av amerikanska regeringen för att klara finanskrisen 2008/2009 har betalats tillbaka och man har även reducerat sina övriga skulder (nu nere i 1,3 miljarder dollar). De kontanta tillgångarna är nu uppe i 11,3 miljarder dollar och kassaflödet förbättras för varje kvartal.

Chrysler återhämtning är så nära ett mirakel man kan komma i bilindustrin och det var inte många som trodde att Fiatchefen Sergio Marchionne skulle lyckas när han presenterade sin plan 2009. Hur återhämtningen gick till kan vi se i ett inslag som amerikanska "60 Minutes" visade nyligen då man fick en exklusiv titt in i Sergio Marchionnes vardag som delas mellan Turin och Detroit. "Sergio Marchionne - Resurrecting Chrysler" av 60 Minutes går att se hos YouTube genom att klicka på länken.

Imponerande återhämtning av Chrysler - tummen upp!
190
12