Opel lanserar tre nya motorer

Snart uppdaterar Opel nästan hela motorutbudet. Tre nya motorer lanseras inom ett år, och först ut är en 1,6-litersbensinare med turbo som ger upp till 200 hästar. Kan det få Opel på rätsida igen?

Astra GTC är en av modellerna som får den nya 1,6-litersmotorn med turbo och direktinsprutning på upp till 200 hästar. Den är 13 procent snålare än föregångaren.

Astra GTC är en av modellerna som får den nya 1,6-litersmotorn med turbo och direktinsprutning på upp till 200 hästar. Den är 13 procent snålare än föregångaren.

GM försöker desperat att få Opel lönsamt igen, bland annat genom att dela modeller och teknik med Peugeot och Citroën genom den nya alliansen, och genom att flytta tillverkningen av Astra för att minska kostnaderna.

Lite närmare i tiden ligger en rejäl uppdatering av motorutbudet. För att hänga med i konkurrensen lanseras tre helt nyutvecklade motorfamiljer inom ett år. Opel har släppt de första detaljerna om en av dem: en bensinmotor på 1,6 liter.

Motorn kallas SIDI (Spark Ignition Direct Injection) och får turbo, direktinsprutning och start/stopp-system. Den starkaste versionen får 200 hästkrafter vid 4.700 r/min och ett vridmoment på 300 Nm från 1.700 r/min. Enligt Opel har förbrukningen och utsläppen minskats med 13 procent jämfört med den nuvarande 1,6-litersmotorn med turbo.

"Vår nya 1,6-litersmotor med direktinsprutning är riktigt vass när det gäller vridmoment. Kraften kommer väldigt mjukt och diskret", säger Thomas Johnen, chef för utvecklingen av bensinmotorer på Opel.

Produktionen av den nya SIDI-motorn startar i GM:s ungerska fabrik under 2012. Motorn hamnar förmodligen i näst intill hela modellprogrammet – Corsa, Astra, Mokka, Insignia, samt familjebussarna Meriva och Zafira – och kanske också i nya citybilen Adam.

Tre nya motorfamiljer lovar gott. Jag tror Opel är på rätt väg!
274
228