Här är företagen som betalar dina böter

Att åka fast för fortkörning kan bli dyrt. Nu finns flera svenska företag som betalar dina böter. Hur funkar det – och hur moraliskt är det? "Vi ser inte det här som jättefarligt", säger Jesper Nord på företaget Tagen.se.

Flera företag erbjuder en slags försäkring mot fortkörningsböter. En del kallar det istället för "tjänst" av lagliga skäl. Foto: Kristoffer Thessman.

Flera företag erbjuder en slags försäkring mot fortkörningsböter. En del kallar det istället för "tjänst" av lagliga skäl. Foto: Kristoffer Thessman.

I Sverige finns över 1.000 fartkameror utspridda på 300 mil väg. Bara under perioden januari till mars i år åkte över 56.000 bilar fast för fortkörning med hjälp av fartkamerorna. Dessutom har polisen fartkontroller på flera ställen varje vecka.

Om du råkar ut för en fortkörningsbot finns flera företag som kan betala den. Den här typen av tjänst kostar mellan 500 och 600 kronor om året och gäller i ett år. Boten betalas bara om du inte brutit mot fler lagar – om du till exempel kört bil alkoholpåverkad gäller den inte. En annan regel är att det enbart är böter på 70-väg, och för hastigheter upp till 30 km/h för snabbt, som ersätts.

Ett av företagen är Autosafe, som är registrerat i Storbritannien och enbart finns representerade i Sverige med en boxadress i Stockholm. Autosafe svarar inte på telefon, utan kräver att kunderna skickar e-post. Tanken är att boten ska faxas in till företaget, som sedan ska ta hand om betalningen till polisen.

Konsumentverket tveksamma

Konsumentverket har undersökt den här typen av företag tidigare.

"Den här typen av företag har varit uppe flera gånger förut, och vi har tittat på det. Konsumentverket har inga anmälningar på det just nu men generellt gäller ju att man inte får uppmuntra till brottslig handling", säger Camilla Tellås, jurist på Konsumentverkets rättsavdelning.

"I det här fallet har vi inte ansett att Konsumentverket kan göra något. Sedan kan man tycka en massa saker om den här typen av tjänst", säger Camilla Tellås.

Företaget Tagen.se drivs av N1 Göteborg AB med adress i Stockholm. Konkurrenten Autosafe är registrerat i Storbritannien med en boxadress i Sverige.

Företaget Tagen.se drivs av N1 Göteborg AB med adress i Stockholm. Konkurrenten Autosafe är registrerat i Storbritannien med en boxadress i Sverige. "Sverige och England, båda ingår i EU. Olika företagsformer ger olika fördelar och villkor. Vi har funnit det mest passande för vår verksamhet att utgå från England", skriver Autosafe i ett mejlsvar till auto motor & sport.

"Inget jättestort problem"

Företaget Tagen.se har sålt försäkringar mot fortkörningsböter i fem år.

"Det har hänt en gång på fem år att vi fått in en bot på 3.200 kronor, därför ser vi inte det här som jättefarligt. Jag tror det är därför myndigheterna märker att det här inte är något jättestort problem", säger Jesper Nord på Tagen.se.

Ju fortare man kör, desto större blir ju riskerna. Tycker du det är moraliskt försvarbart att betala andras fortkörningsböter?
"Både ja och nej. Vi uppmanar aldrig någon att köra för fort, allt ansvar ligger på föraren. Det finns ju argmuent som talar emot oss, alltså att de som har försäkringen kör fortare. Men de flesta av våra kunder som åker fast kör 73 på 70-väg. Det handlar mer eller mindre om otur. Det är lätt hänt med moderna bilar att det går fortare än man tror."

Måste ni ha tillstånd för att sälja den här typen av produkt under namnet "försäkring"?
"Vi lever ju i gränslandet. Tagen.se säger aldrig att det är en försäkring utan en tjänst. Myndigheterna har accepterat att vi finns. Jag har själv varit i kontakt med finansinspektionen. Folk undrar om det vi gör är lagligt, och än så länge är det i alla fall inte olagligt."

Hur vet man att ni betalat boten till polisen?
"Jag brukar ta en skärmdump på banköverföringen och skicka till kunden när allt är betalt och klart."

Hur länge har ni funnits i branschen?
"Vi har funnits i fem år."

Så mycket kostar det

Företag Pris/år Antal böter/år
Autosafe 595 kr 3
Don't Worry 485 kr 3
Tagen.se 595 kr 3
Jag tycker det låter rimligt att teckna en försäkring mot fortkörningsböter.
401
110