Audi SQ5 – första S-modellen med diesel

Samtidigt som vi väntar på starten av nästa 24-timmarslopp på Le Mans lanserar Audi sin nya SQ5. Det är den första S-modellen med en dieselmotor och toppeffekten är 313 hk/650 Nm. 0-100 km/h går på 5,1 sekund.

Audi SQ5 MY2013

Nu är det inte bara BMW som tillfört sportiga dieslar till sortimentet, nu ser ni den första S-modellen hos Audi med dieselmotor: SQ5. Fler bilder finns i galleriet nedan, klicka på bilden för att hoppa dit.

Audis S-modeller har nått stor ryktbarhet men nu är det dags att växla blad och inleda ett nytt kapitel. På bilderna ser ni den första S-modellen från Audi med en dieselmotor, SQ5 TDI.

Som de flesta redan gissat är det en kombination av Audis nya V6 TDI Biturbo, som debuterat i A6 Allroad, och Q5-chassit. Audi SQ5 TDI sprintar 0-100 km/h på 5,1 sekunder och toppfarten kan vi bara gissa då spärren slår i vid 250 km/h. Förbrukningen är i sammanhanget måttliga 7,2 l/100 km.

Toppeffekten 313 hk är imponerande och vi som redan provkört motorn i A6 vet att den är en juvel, osannolikt kraftfull med fullt vridmoment på 650 Nm från 1.450-2.800 rpm, levererad via den åttastegade automatlådan. De som vill dra tunga släp kommer att bli mycket nöjda med Audi SQ5 TDI, men vi får vänta ett tag på de svenska uppgifterna (och nya reglerna för ökad släpvagnsvikt, som träder i kraft nästa år).

Som hos alla S-modeller har Audi pyntat SQ5 med svart inredning, sänkt fjädring (- 30 mm), stora hjul (20 tum) och större bromsar. På utsidan noterar vi den platinagrå grillen och annorlunda front/akter-partiet. Leveranserna startar under första kvartalet nästa år. Mer information om Audi SQ5 TDI hittar ni i pressreleasen, som går att ladda hem som pdf-dokument genom att klicka på länken. Audi SQ5 TDI lanseras under första kvartalet nästa år och priset börjar på 570 000 kronor.

Wow, helt plötsligt blev jag väldigt sugen på en diesel!
209
87