Provkörd: BMW 3-serie Touring

UPPDATERAD MED FILM! auto motor & sports reporter Nils Svärd är på plats i Starnberg utanför München. "Det vankas BMW för hela slanten", rapporterar han. Först på tur är nya 3-serie Touring.

BMW 3-serien blir lite rymligare i Touring-utförande, och Nils Svärd är på plats för att provköra.

BMW 3-serien blir lite rymligare i Touring-utförande, och Nils Svärd är på plats för att provköra.

Vad är på gång?
Bilen jag kör just nu är nya 3-serie Touring – som översätts till F31 i den officiella BMW-parlören. Egentligen lanseras den efter sommaren men vi motorjournalister får en första provsmakning redan nu.

Hur är första intrycket?
Det är större skillnad mellan generationerna på kombikarossen än sedanen. Sett bakifrån finns inga tvivel om att detta är en ny BMW. Det tror jag många uppskattar. Designskiftet på sedankarossen fick en del kritik för att vara väl konservativt.

Vad är nytt jämfört med förra generationen?
BMW har kostat på sig några längre penseldrag från designkontoret. Nya 3-serien har växt en knapp decimeter och axelavståndet är fem centimeter längre än tidigare. Nu kan man också få den allt vanligare funktionen med att bagageluckan öppnas automatiskt genom en svepande fotrörelse under kofångaren. Vi såg det först hos Volkswagen Passat, men nu finns det i allt fler märken, även BMW.

Vad saknas?
Luftfjädring bak är förbehållet 5-serien. I inledningsskedet blir inget motoralternativ miljöklassade. Närmast är 320d med 8-stegad automatlåda som släpper ut 122 g/km. Oddsen på att en 120-grammare kommer till årsskiftet, då 318d och 316d lanseras, känns väldigt låga.

Hur mycket kommer den att kosta?
Prispåslaget för Touring blir 14.900 kronor och lombikarossen lanseras först med tre motoralternativ:
• 328i kostar 344.900 kr
• 320d kostar 324.400 kr
• 330d kostar 436.900 kr.

Strax innan årsskiftet kommer billigare instegsmotorer. Till alla quattro-vänner där ute kan jag meddela att xDrive kommer inom kort till 328i och 320d. Påslaget för xDrive blir 20 papp.

Under tisdagen väntar provkörning av tredörrars 1-serie och nya M135i.

Under tisdagen väntar provkörning av tredörrars 1-serie och nya M135i.

Exakt hur 3-serien står sig praktiskt och tekniskt mot konkurrenterna kommer jag att redovisa i nummer 16/2012 av auto motor & sport. Den kommer ut i butik den 26 juli, eller något tidigare om du är prenumerant.

Faktum är att jag kommer höra av mig snart igen. Att åka till München bara för att provköra en baklucka och vifta lite med måttbandet är inget för mig. Det får andra journalister få göra. Nej, här vankas det fler nygräddade och aptitretande bullar. Imorgon blir det F30h - alltså 3-serie Active Hybrid samt tredörrarsversionen av 1-serien. Sa jag att M135i står uppdukad...?

Jag har anledning att lämna rapport imorgon också!

Uppdatering kl 19.58: Här nedan finns ett webb-tv-klipp där Nils Svärd "känner in" nya 3-serie Touring från bagageutrymmet.

3-serie Touring är mycket snyggare än sedanversionen!
370
92