Ford Fiesta får ett lyft – och nya motorer

Fiesta får en lite tuffare "nuna" som anknyter till Mondeo och Ford laddar dessutom småbilen med nya motoralternativ och multimediasystemet Sync. Dessutom förbättras säkerheten i Ford Fiesta.

Ford Fiesta MY2013

Ford skiftar grill på sina modeller och nu är det ansiktslyfta Fiesta som ska få samma stil som nya Ford Mondeo. Och nog är grillen en smula lik Aston, eller hur?

Nej, det är ingen liten Aston Martin du ser utan Ford Fiesta – numera ansiktslyft. Tycker ni att grillen ser välbekant ut så är det ingen tillfällighet, samma linjer hittar vi hos nya generationen Ford Mondeo (som redan lanserats i USA som Ford Fusion). Både nya Mondeo och uppdaterade Fiesta ska vi för övrigt få tillfälle att provsitta i Paris, när höstsalongen öppnar.

Förutom de uppenbara förändringarna exteriört och interiört så har Ford Fiesta begåvats med ett par nya motoralternativ. Lilla trecylindriga Ecoboost-bensinaren kommer i två utföranden med antingen 100 eller 120 hk, båda förväntas släppa ut under 100 g/km CO2. Det är samma motorer som debuterat i Ford B-Max och därifrån lånas också den nyutvecklade 1,5-liters TDCi-dieseln på 75 hk. Den sistnämnda ska dyka upp i flera effektnivåer så räkna med att det inom kort finns fler hästar för de som inte enbart vill köra snålt. Parallellt med de nya dieselmotorerna fasas de äldre dieslarna med 1,4 och 1,6 liter bort.

Har man riktigt bråttom är det förstås Ford Fiesta ST med 180 hk Ecoboost-motor som gäller och den modellen ska även få några chassiförändringar. Övriga Fiesta-modeller ändras inte i chassit vid ansiktslyftet.

Ford Fiesta MY2013 Sync AppLink

Ford Fiesta får både Sync och AppLink som tillval för att underlätta kopplingen till smarta telefoner. Samtal, musik och sms kan skötas direkt med rattknapparna. Men en större färgskärm med bättre upplösning står på önskelistan.

Stora nyheten på insidan hos Ford Fiesta är att man kan välja till multimediasystemet Sync. Utan att gå in i detalj på alla finesser i detta röststyrda system så har Sync plattformen "AppLink" som gör att du kan koppla din smartphone till Sync. Appar i telefonen kan styras via Sync och man kan till exempel få tillgång till sitt musikbibliotek hos Spotify. Sync – som utvecklats ihop med Microsoft – debuterar i Focus men kommer också i B-Max och nya Mondeo.

En annan nyhet som också går att välja till Ford Fiesta är "Active City Stop", det automatiska nödbromssystemet som kan undvika kollisioner i 1-15 km/h och minska hastigheten vid 15-30 km/h. Oroliga föräldrar kan också välja till Ford "MyKey" som till exempel kan begränsa bilens toppfart och göra det omöjligt att koppla ur ESP-systemet.

Mer exakt än så här är inte Fords information kring Fiesta, i skrivande stund. Mer fakta om motorer, bränsleförbrukning, med mera får vi vänta på och förhoppningsvis få vid Parissalongen, "Mondial de l'Automobile 2012", som öppnar för media 27 september.

Det här lyftet gillade jag, Ford Fiesta har blivit riktigt attraktiv!
116
84