Partikelchock: Bensinbilar smutsigare än dieselbilar!

I senaste numret av auto motor & sport har vi ett omfattande vintertest där vi undersöker hur 16 bilar klarar alla aspekter av brukande i vintermiljö. När vi testade utsläpp kom vi fram till en chockerande upptäckt: bensinbilar släpper ut fler skadliga partiklar än dieselbilar!

AVL testcentrum

I EU:s standardutsläppstest mäter man partikelutsläpp på dieselbilar och rent allmänt så anses bensinbilar släppa ut färre partiklar men vi beslöt oss för att testa dem också. Till vår förvåning visade sig bensinbilarna släppa ut stora mängder partiklar, faktiskt mer än dieslarna.

Diagram partikelutsläpp

Partikelutsläpp i gram per kilometer. (D) är dieselbil.
Klicka för fullstorlek!

Kalla utsläpp mäts vid -7 °C under stadskörningen i EU-cykeln men olikt andra utsläpp så mätte vi enbart partikelutsläpp kallt och över hela EU-cykeln. Partikelutsläpp har inga gränsvärden vid kallkörning, dock är standarden för direktinsputade bilar (bensin och diesel) 0,005 g/km i Euro 5.

Ett vanligt antagande är att partiklar är ett dieselbilsproblem men enligt våra mätningar spottar bensinbilarna ur sig fler än moderna dieselbilar. Problemet verkar speciellt röra bilar med direktinsprutning eftersom två utsläppsmästare använde sig av denna teknik. Flest partiklar stod Peugeot och Nissan för med 0,0383 respektive 0,0316 g/km.

Vi finner Opel i topp i tabellen med endast 0,0029 g/km och andraplatsen går till Mercedes med 0,0034 g/km. Mazda kniper tredjeplatsen med 0,0046 g/km vilket innebär att motorkonstruktion inte förklarar partikelutsläppen; snarare är det god design och bra implementering som bär frukt.

Auto motor & sport nummer 25

Klicka för större bild!

Bensinbilarnas höga partikelutsläpp bör röra om i EU-grytan och tar upp vad vi sagt i våra utsläppstester om förbrukningsbluffen: det är dags för ett oberoende testinstitut som står för professionalism och är opartiskt, eftersom EU:s nuvarande system inbjuder till byråkrati, lobbyism och man får väldigt sällan hela sanningen.

Läs hela vintertestet i nummer 25 som finns i butik från och med torsdag 29/11. 
Som prenumerant har du tillgång till samtliga utgåvor av auto motor & sport sedan 1-2006 i vår Kiosk.

• Köp eMag och läs direkt i datorn (ej surfplatta) - alltid gratis för prenumeranter

• Köp och läs i surfplatta (iPad och Android) här

Jag kräver ett mer omfattande test på bensinbilars utsläpp av partiklar.
317
56