Svart låda kan hjälpa vid polisbilsolyckor

Snart kan polisbilarna utrustas med en "svart låda", precis som flygplan. På så sätt vill polisen undersöka varför så många polisbilar är inblandade i trafikolyckor.

Under året kan polisen börja använda så kallade "svarta lådor" för att analysera trafikolyckorna. Foto: Polisen.

I vår nya artikelserie granskar auto motor & sport polisens bilkörning. De senaste åren har hundratals trafikolyckor skett där utryckningsfordon varit inblandade.

Ett sätt att försöka komma tillrätta med problemen är en så kallad "svart låda", som sparar information som sedan kan analyseras efter en eventuell trafikolycka.

"Det handlar inte om skuldfrågan utan om att få reda på varför olyckorna inträffar. Alla olyckor ska också följas upp av ett samtal där man går igenom vad det var som hände och vad man kanske kunnat göra annorlunda", säger Per Engström, sektionschef på Rikspolisstyrelsen.

Engelsk polis använder redan en svart låda i polisbilarna, och den svenska polisen hämtar inspiration där.

"Vi gör just nu en förstudie som ska vara klar i sommar. Om resultatet blir positivt kan vi införa svarta lådor i polisbilarna 2013 eller 2014. Vi kommer inte minska på förarutbildningen på grund av de svarta lådorna, snarare tvärt om", säger Gunilla Wallin, arbetsmiljöhandläggare på Rikspolisstyrelsen till auto motor & sport.

En "svart låda" i polisbilarna tycker jag låter som en utmärkt idé.
62
2