Opel Cascada – större än du tror

Opel visar upp nya cabben Cascada i Genéve. Trodde du att det var en Astra Cabriolet? Tänk om. Enligt Opel är det något helt annat. Dessutom får Cascada en sprillans ny motor. Nils Svärd rapporterar från Genéve.

Opel Cascada är inte en Astra cab enligt dem själva utan en större mellanklasscab. Därför ska grillen likna Insignia och inget annat.

På Genévesalongen debuterar den snygga cabrioleten Opel Cascada. I mångt och mycket är det en fortsättning på Opels tradition med kompakta cabbar, en historia sträcker sig bak till Kadett Cabrio från 1991 – ritad av Bertone. Jämfört med gamla Astra TwinTop har nu Opel återgått till en tygtak-konstruktion som går att manövrera upp till 50 km/h. Men enligt Opel själva är detta ingen Astra cabriolet. Visst, det är Astra-gener under skalet, men Cascada ska vara lika mycket en Insigna cab som Astra cab.

"Genom att kliva upp en storlek kan vi erbjuda en unik bil", förklarar Andreas Häfele, chefsingenjör och ansvarig för Cascada.

"Vi är den enda tillverkaren som kan erbjuda en mellanklass-cabriolet av volymmärkena. Ingen annan subpremium-tillverkare finns i det här segmentet. I gamla kompaktsegmentet var det väldigt trångt med Peugeot, Renault, VW, Ford och så vidare. Nu har vi istället en unik ställning på marknaden."

Cascada är också längre än Opel Astra – 4,70 meter jämfört med 4,42 för Astra 5d. Insignia mäter 4,83 meter på längden.

Även om Opel lockar med storlek och bättre bagage – men även om Cascada sväljer en hel del så är lucköppningen ett litet brevinkast. Smalt, både på bredden men framförallt på höjden. Positivt är fällbart baksäte med 50/50-delning. Även uppfällt får utrymmet i baksätet godkänt med tanke på biltypen.

Cascada lockar med snygga och harmoniska linjer. Dessutom har den en snygg coupélinje med taket uppe. Det är bara positivt att tygtaket är tillbaka.

Läs också: Opel Cascada – alla fakta och bildgalleri

Till Sverige kommer Cascada med en helt ny bensinturbo på 1,6-liter. Nu ger 1,6T 170 hästar istället för gamla Astra-motorn på 180 hästar. Vinsten är istället lägre förbrukning.

Likt Insignia döljs små baklampor under bagageluckan. Öppningen är dock starkt begränsad.

Opel passade också på att visa upp en annan cabriolet på vårsalongen. Konceptbilen Adam Rocks visar hur Opel tänker sig en "suvifierad" Opel Adam. Utställningsexemplaret hade 40 millimeter bredare hjulbas och chassit var höjt 15 millimeter för ett tydligare Offroad-utseende. Som nisch i nischen har Adam Rocks ett fällbart tygtak likt Fiat 500C och Citroën DS3 Cab. Enligt Opel själva är Adam Rocks endast en fingervisning på vad man kan göra på Adamkonceptet, men också färdig för produktion. Det återstår att se vad som händer i Rüsselsheim.

Medan vi väntar så är det Cascada som är Opels enda cabriolet i modellfloran. Till Sverige kommer Cascada endast med Opels helt nya 1,6-liters turbomotor. SIDI 1,6T heter skapelsen och är direktinsprutad, överladdad kraftkälla som ger 170 hästar och 260 Nm. Förbrukningen uppges till 7,2 l/100km. Något svenskt pris än ännu inte fastställt.

Mer om motorn: Opel lanserar 1,6-liters turbomotor
Mer om Adam Rocks: Spännande konceptbil med tygtak

Adam Rocks är namnet på ett produktionsnära koncept som visar hur Opel tänker sig en suv/cab på Opel Adam – en ny nisch i nischen i ett nischat segment.

Mjo – jag skulle nog kunna tänka mig en Cascada!
173
31