Teslas aktie dök efter bilbrand på YouTube

Efter att en brinnande Tesla S hamnat på YouTube störtdök aktiekursen. Teslas förklaringar verkar inte ha lugnat investerarna, men de kan ändå vara rätt nöjda – kursen har fyrdubblats sedan i våras.

 

Filmen med den brinnande Tesla S, strax utanför Seattle, hamnade på YouTube i onsdags. Brinnande bilar är aldrig bra för ett företags image och under torsdagen sjönk Teslas aktiekurs med nästan åtta procent.

Den förklaring som Tesla levererade under torsdagen var att bilen kört över ett större metallföremål som trängt upp i en av de 16 battericeller som utgör det underliggande batteripaketet i Tesla Model S.

På grund av penetreringen kortslöts cellen och började brinna. Branden begränsade sig till den främre delen av bilen och utgjorde ingen fara för de som satt i kupén vid själva olyckstillfället – allt enligt Tesla. Ingen person kom till skada.

Som vi kan se på tv-inslaget från Bloomberg ovan blev dock bilen rejält övertänd innan brandkåren kom till platsen. Enligt brandmännen var batteribranden svårsläckt och verkade inledningsvis öka när man försökte kyla med vatten. Då gick man över till att släcka med pulver istället men hade även då problem med att få riktig stopp på elden.

Tesla fick kritik i amerikanska media under torsdagen för sitt inledningsvis tveksamma och närmast ovilliga sätt att hantera situationen med den brinnande Tesla Model S, som hittills fått så goda betyg. Någon närmare förklaring av "det stora metallföremålet" fick man till exempel inte, inte heller hur sådana här skador ska regleras för bilägaren och hur säker en Tesla Model S egentligen är.

Teslas aktiekurs var uppe och snuddade vid 200 dollar innan olyckan men var vid stängning torsdag nere på 173,31 dollar. Det återstår att se om värdet fortsätter att falla under veckans sista dag, när handeln öppnar.

Men investerarna är nog inte allt för ledsna ändå, när branden fallit i glömska lär Tesla klättra över 200 dollar och det är en bra utdelning för de som köpte Tesla-aktier i början på året – då var kursen 35 dollar per aktie. Aktiekursen har alltså ökat mer än 400 procent på nio månader.

   
Jag är övertygad om att Teslas rykte inte tar skada av den här bilbranden.
171
103