Nya Mercedes S-klass en succé – över 30.000 beställda

Det verkar som om Mercedes utformat nya S-klass precis så som lyxbilsägarna vill ha den – över 30.000 bilar är redan beställda. Men det är bara början, nu börjar försäljningen i USA och snart kommer en riktig prestandavärsting.

 

Som vi alla vet har Mercedes begravt Maybach efter 15 års fruktlösa försök att skapa ett nytt lyxbilsvarumärke. Endast 3.000 bilar såldes och branschbedömare tror att Mercedes förlorade runt tre miljoner kronor på varje Maybach man sålde.

Maybach blev ett dyrt äventyr, men Mercedes gråter inte över spilld mjölk utan satsar nu istället allt krut på nya S-klass. Och den satsningen verkar vara helt rätt. Försäljningen smygstartade i Europa i juli och i september rullade de första bilarna ut i Kina. Nya Mercedes S-klass startade sin lansering i USA förra veckan och det avspeglas i orderböckerna – över 30.000 S-klass är beställda.

Förra året sålde Mercedes 65.000 S-klass, vilket i sig inte är en dålig prestation då alla visste att den nya generationen väntade runt hörnet. De svenska priserna för Mercedes S-klass börjar vid 840.000 kronor för "instegsmodellen" S 350 BlueTec. Men som ni nog minns utmanade vi er läsare att bygga den maximalt dyra Mercedes S-klass (klicka för att läsa mer) och flera lyckades plocka på extrautrustning som gjorde att bilen kom över 2,3 miljoner.

Nya Mercedes S-klass är konstruerad som "standardförlängd" och har börjat säljas i två längder, vanliga S-klass är 512 centimeter lång (en kortad version, alltså) och S-klass L är 525 centimeter. Men det kommer även en XXL-förlängd S-klass som spionfotograferna fångat på Nürburgring. En Mercedes S-klass Coupé visades som konceptbil på Frankfurtsalongen nyligen och totalt kan det bli upp till sex olika karossvarianter av nya S-klass – därmed täcker man även in de Maybach-modeller som försvann.

De som vill ha lite mer prestanda i sin lyxkryssare kan välja Mercedes S 63 AMG och snart lär vi även få se V12-versionen Mercedes S 65 AMG. De som vill ha lite bättre miljösamvete kan snart välja Mercedes S 500 Plugin Hybrid

 

Läs mer om Mercedes S-klass:

Första testet med S-klass: Lyxbilstest med S-klass: "Fasen vad fint man åker!"

Nils Svärd på plats vid presentationen: Vi provsitter nya Mercedes S-klass

Mercedes S-klass presenteras: Officiell: Här är nya Mercedes S-klass 

   
Välförtjänt framgång, nya Mercedes S-klass är min favorit i det här segmentet!
378
57