Regeringen satsar på ny motorväg kring Stockholm

Regeringen väcker liv i den gamla ringleden kring Stockholm – och nu kan den faktiskt bli verklighet. Här är förslaget som ska minska trängseln i innerstaden.

Snart kan Södra länken i Stockholm förlängas upp till Ropsten. Den nya motorvägstunneln går under namnet Östlig förbindelse. Foto: Tage Olsin/Creative Commons/Wikimedia

"Med den östliga förbindelsen på plats skulle det äntligen finnas en komplett ringled runt Stockholm", säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholm.

Idag presenterar regeringen en ny plan för väg- och tågtrafik. Den innehåller bland annat en ny motorväg öster om Stockholms innerstad. I första skedet satsar regeringen två miljarder kronor på att komma igång med motorvägen.

Att bygga en ringled öster om huvudstaden har varit på tapeten länge. Tidigare har projektet gått under namnet Österleden, men nu kallas det istället Östlig förbindelse. Tillsammans med Södra länken och Norra länken bildas en ringled som ska minska biltrafiken i innerstaden.

"Med en östlig förbindelse skulle mängden biltrafik i staden kunna minska kraftigt. Det skulle ge mer utrymme för gående, cyklister och kollektivtrafik. Det innebär även att luften i innerstaden kommer kunna bli ännu bättre", säger Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholms stad och kommunstyrelsens ordförande.

Den nya motorvägen ska gå i en tunnel, men den exakta sträckningen är ännu inte klar. Eventuellt kan tunneln gå mellan Södra länkens mynning i Nacka och Norra länkens mynning vid Ropsten – här kan du se hur motorvägen skulle kunna dras.

Om motorvägen byggs kommer den kosta åtminstone tio miljarder kronor och den kan stå klar tidigast 2025, skriver Dagens Nyheter.

Läs också: E20 blir säkrare – regeringen satsar 2,7 miljarder
 

Så här skulle den nya motorvägen kunna se ut

Jag tycker absolut att Stockholm ska få en ny motorväg öster om innerstaden. Bra idé!
215
17
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.