Officiell: Här är nya Audi TT Offroad Concept

Audi släpper en ny medlem i TT-familjen – en liten suv med fyra dörrar! Under det snygga skalet finns mycket smart teknik, och det är inte alls otroligt att TT Offroad Concept faktiskt sätts i produktion.

Är detta nya Audi Q4? Kanske. Nya TT Offroad Concept visar hur en framtida TT-suv skulle kunna se ut.

Baksätespassagerarna får varsin Android-surfplatta med 4G som går under namnet Audi Smart Display. Ljudsystemet kommer från Bang & Olufsen.

När Audi visade upp tredje generationen TT kände många ams-läsare igen sig. Designen är i princip oförändrad (fast ändå inte, när vi intervjuade Daniel Garant, ansvarig för exteriördesignen på TT). Under ytan finns dock en del nyheter.

Men här kommer ett TT-koncept som ändå bryter med traditionerna. Audi TT Offroad Concept är precis vad det låter som – en suv-version av TT med fyra dörrar!

På bilsalongen i Peking visade Audi upp nyheten som är ungefär lika stor som suv-modellen Q3 och något kortare än BMW X4.

Audi TT Offroad Concept är en laddybrid med en 2,0-liters bensinmotor med turbo och två elmotorer. Tillsammans ger det 408 hästkrafter och 650 Nm. Kraften skickas till framhjulen genom en 6-stegad e-S-tronic-låda, men vid behov kan också den bakre elmotorn aktiveras. Den driver bakhjulen och då blir bilen alltså fyrhjulsdriven.

De digitala instrumenten kommer från "vanliga" TT. Den nya konceptbilen har en bensinmotor och två elmotorer på totalt 408 hästar.

Den smarta tekniken ska ge en förbrukning på 1,9 l/100 km enligt EU-cykeln för laddhybrider och utsläppen hamnar på 45 gram per kilometer. Audi TT Offroad Concept fixar fem mil på enbart eldrift, eller 88 mil med både el- och bensindrift. Dessutom kan den ladda upp batteriet trådlöst när föraren kör upp på en "batteriplatta", som kan placeras i garaget. 0–100 km/h går på 5,2 sekunder.

Den här tekniken känner vi igen från Audi Allroad Shooting Brake, som visades upp på Detroitsalongen i januari. Men här är det inte bara tekniken under skalet som är intressant, utan själva karossen. Och det är inte otroligt att den faktiskt sätts i produktion.

"Audi TT Offroad Concept ger en inblick i hur vi tänker oss en framtida modell i TT-familjen. Den kombinerar TT-modellens sportiga gener med fördelarna i Audis kompakta suvar", säger Ulrich Hackenberg, som ansvarar för den tekniska utvecklingen hos Audi.

Läs också: Därför är alla Audi så lika – och A2 kommer tillbaka!

Helt rätt av Audi att satsa på nya suvar. Det är framtiden!
167
115
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.