F1: Olycksdrabbat regnlopp i Japan

Japans GP blev ett riktigt regnrace med rader av avåkningar men dessvärre även en allvarlig olycka samtidigt som Lewis Hamilton förstärkte sin VM-ledning.

Marcus Ericsson gjorde ett strålande race – här har han just passerat Marussias Jules Bianchi som senare i loppet skadades allvarligt när han körde av banan och rakt in in i en traktor.

Hällregnet på Suzuka ställde till det för team och förare – Marcus Ericsson snurrade redan på första varvet bakom säkerhetsbilen och efter en kort rödflaggsperiod i depån tvärdog Fernando Alonsos Ferrari ute på banan och han klev ur bilen.

Bakom säkerhetsbilen rullade då Rosberg, Hamilton, Bottas, Massa, Ricciardo, Magnussen, Button och Vettel, alla på "full wets" ivriga att få tävla. Och när starten gick på varv 10 var det äntligen full gas under publikens jubel.

Jenson Button gick i depå direkt och bytte till intermediates och gjorde snabba varvtider. Fler följde exemplet och det blev stressigt i depån medan Buttons klämde sig in på tredje plats efter alla däckbyten, före Sebastian Vettel och Daniel Ricciardo som lätt passerade Williamsförarna Bottas och Massa.

Tio varv senare var de två Mercedesbilarna med Rosberg och Hamilton hela 20 sekunder före alla andra. Button, Vettel, Ricciardo, Bottas och Massa följde och Marcus Ericsson var riktigt snabb, han tog lätt in åtta sekunder på sin teamkompis – och passerade.

Ericsson fortsatte köra fort, precis som de två mercorna i täten där Lewis Hamilton till synes enkelt tog sig förbi Nico Rosberg på utsidan i första kurvan på varv 29. Ericssons trivdes, hans fart var överraskade bra – faktiskt på par med många av de bättre rent tidsmässigt.

Sebastian Vettel avancerade till tredjeplatsen, bilen var snabb. Regnet återkom, Ericsson gick i depå och valde "full wets". Ordningen i täten var då Hamilton, Rosberg, Vettel, Ricciardo, Button, Bottas och Massa efter depåstoppen – med Ericsson på en fin 17:e plats.

Men loppet rödflaggades på 46:e varvet efter att Jules Biachi kört av i Dunlop-kurvan rakt in i en traktor som höll på att bärga Adrian Sutils bil.

Hur allvarligt skadad Biachi var framgick inte – han transporterades med ambulanshelikopter till närbeläget sjukhus och regnracet på Suzuka fick därmed en tråkig avslutning.

Senaste nytt (söndag 13.50): Bianchi är allvarligt skadad. Han ligger på operationsbordet, han har huvudskador men andas själv. Ingen officiell kommuniké från sjukhuset ännu men FIA har publicerat följande:

"En CT scan har avslöjat att Bianchi har allvarliga huvudskador. Han opereras på Mie General Hospital. Sjukhuset kommer att ge mer information när så är möjligt."

.

 

Marcus Ericssons fart gör att man kan hoppas på en VM-poäng framöver
148
20
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.