Volvos ”Vintersaga” – här är filmen om Sverige i januari

Vem som helst kan bygga bilar för vackert väder. Men det krävs något extra för att konstruera bilar som klarar svenskt januariväder. Här är Volvos film "Made by Sweden – Vintersaga" med kändisar som hockeyspelaren Börje Salming och musikern Timbuktu som tar med tittaren från norr till söder i Sverige. Ted Ströms odödliga "Vintersaga" tolkas på ett helt nytt sätt av Amanda Bergman.

Tänker man efter så är vi svenskar bra knäppa. Hur kan man frivilligt utsätta sig för januari? Inte nog med att pengarna tog slut redan i december, det är kallt och mörkt, blåsigt och regnigt, halt och eländigt. Ändå ska allt fungera. Hade en britt upplevt samma väder som vi hade han stannat hemma och sagt "no way!"

Men det är motgångarna som formar karaktären, på människor såväl som på bilar. Vinterns köld skapar erfarenheter som gör att Volvo (och Saab en gång) bygger bilar som inte riktigt är som andra bilar. Bra väghållning även på vintern, bra värme, bra ljus, motorn startar trots 30 minusgrader. Alla reglage ska gå att hantera med handskar på. Och så vidare. En bil ska fungera i januari, i Sverige, punkt slut.

Volvos tidigare reklamfilmer på temat "Made by Sweden" har blivit stora succér. Vi har sett svenska megastjärnor som Swedish House Mafia, Robyn och inte minst Zlatan i huvudrollerna. I Volvos nya bidrag "Vintersaga" ser vi flera svenska kändisar, bland annat den världskände hockeyspelaren Börje Salming. För musiken står Oskar Linnros och Amanda Bergman i en helt ny version av Ted Ströms låt Vintersaga från 1984. 

Musikvideon är inspelad på flera platser i Sverige, bland annat i Börje Salmings hemtrakter Abisko, som ligger några få mil från Salmings födelseort Salmi, öster om Kiruna. Musikartisten Jason "Timbuktu" Diakité vandrar ut vid piren i Lomma, strax norr om Malmö, det finns scener från Bohuslän och Gotland, bron till Köpenhamn, liksom fjällen i Norrland.

Förutom Salming och Timbuktu medverkar även Carin Rodebjer och Emma Green. Varje person representerar sin del av Sverige. Reklamfilmen sändes första gången i TV4 under lördagskvällen, vid 21-tiden. Filmen är gjord av Forsman & Bodenfors och ska följas upp av en lokal utomhuskampanj där Volvo övergår från "Made by Sweden" till att istället lyfta fram varje landskap som "Made by Lappland" och "Made by Skåne" exempelvis.

Ted Ströms text kan ge ståpäls, speciellt i Monica Törnells tolkning.

"Det är då som det stora vemodet rullar in,

och från havet blåser en isande, gråkall vind.

Men Jerry Williams, som turnerat mer än de flesta, vet vad det vill säga att resa kors och tvärs genom Sverige. Lyssna gärna på filmerna nedan och se vem som tolkar Ted Ström på bästa sätt.

 

Läs även:

• Zlatans Volvo-film "Made By Sweden"
• Så mycket tjänar Zlatan på Volvo-filmen
• Se Robyns nya reklamfilm för Volvo
• Volvo och Swedish House Mafia samarbetar

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här var en reklamfilm som jag gillar. Bra jobbat, Volvo!
463
66