Nya Volvo XC60 – vad säger du om designen?

Bakom kulisserna i Göteborg pågår ett intensivt arbete för att färdigställa nästa generation XC60, redo att lanseras 2017. Tekniskt blir XC60 en "lillebror" till XC90 och därmed en fullfjädrad premiumvagn som kan stjäla marknadsandelar från den tyska premiumligan. Vår datorillustration ger en föraning om hur nya Volvo XC60 kan se ut – tummen upp eller ner?

Volvo XC60 Automedia

Först ska V90 och S90 lanseras, men sen har turen kommit till nya generationen XC60. Räkna med att det då har blivit sent 2017. Illustration: Automedia. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Just i dagarna rullade den första "riktiga" Volvo XC90 av bandet i Torslanda och därmed är serieproduktionen officiellt igång. Projektledaren för "kluster 90", Dennis Nobelius, kan nu fokusera på jobba klart de andra två modellerna, V90 och S90. Verktygen är på väg till Torslanda och snart börjar man bygga de första prototyperna som ska rulla ut i testverksamheten.

Parallellt med detta fortsätter en annan grupp att färdigställa nästa generation S60, V60 och XC60. De vilar på samma tekniska plattform, den som Volvo döpt till SPA (Scalable Product Architecture). Plattform är egentligen fel ord, man kan istället se SPA som en bygglåda där många komponenter är gemensamma och del går att "tänja på" för att skapa olika stora bilmodeller.

SPA-plattformen påbörjades redan 2009, då Volvo fortfarande ägdes av Ford. För att göra Volvo Cars mera attraktivt att sälja uppmanades ingenjörerna att skapa en helt egen plattform, istället för att som förut dela teknik med övriga varumärken i Ford-koncernen.

TEST: Volvo XC60 mot Volvo XC70
ALLA TESTER: Volvo XC60 mot konkurrenterna

Den största utmaningen för SPA-plattformen var att passa både för de "små" 60-modellerna och för 90-modellerna. Att packa in alla komponenter i en liten bil är svårast och därför började faktiskt SPA-arbetet med att klura ut hur allting skulle få plats i 60-modellerna. När de målen var uppnådda fick ingenjörerna raskt hoppa över till att färdigställa XC90, eftersom den modellen var äldst och enormt viktig för den viktiga USA-marknaden.

Eftersom vi vet vad som ingår i XC90 kan vi också få en god uppfattning om nästa generation XC60, den stora volymsäljaren som betyder så mycket för Volvos lönsamhet. De fyrcylindriga motorerna är desamma, säkerhetssystemen med bland annat Volvo City Safety blir sannolikt också standard, det smarta infotainmentsystemet med den stora pekskärmen lyfts över till XC60, och så vidare.

Allt sammantaget blir det ett riktigt lyft för XC60 och man landar på en premiumnivå där det går att konkurrera med exempelvis Audi Q5 och BMW X3. Med premiumkänslan på plats går det också att justera upp prisnivån på XC60, till fördel för Volvos lönsamhet.

TEST: Fyra mellanklasssuvar - BMW X3, Mitsubishi Outlander, Volvo XC60 D4 samt XC60 AWD
BEGAGNATTEST: Volvo XC60 - den perfekta suven?

Lanseringen av nya XC60 sker förmodligen sent under 2017, innan dess ska Volvo hinna presentera både S90 och V90. Produktionen av nya XC60 fortsätter i belgiska Gent och sannolikt görs en förlängd version som byggs i kinesiska Chengdu. Den förlängda versionen kan även bli aktuell för export till USA, precis som man nyligen började exportera S60L till USA.

Exakt hur designen ser ut på nya Volvo XC60 vet vi inte. Men det är väl ingen djärv gissning att chefsdesigner Thomas Ingenlath vårdar släktskapet med XC90 och gör en "lillebror" där vi känner igen formspråket och de typiska kännetecknen.

Datorillustrationen ovan är gjord av Automedia. Använd gasa/bromsa-knapparna nedan för att visa vad du tycker om illustrationen – är det så här nästa generation XC60 borde se ut?

 

Missa inte denna läsning:

Volvos tre Sverigepremiärer: XC90, V60 CC och V60 Polestar

 

Läs också: Volvos City Safety blir samlingsnamnet för autobroms

Läs också: Nya Volvo XC90: Bättre skydd för avåkning

Läs också: Volvos nya motor provkörd: "Världens starkaste med fyra cylindrar"

Läs också: Livebilder: Nya Volvo XC90 R-design på Detroitsalongen

 

Om nya Volvo XC60 ser ut så här – då blir det tummen upp från mig!
2262
534
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.