Unik provkörning: Nya Volvo XC90 imponerar

Första provkörningen av nya Volvo XC90 är äntligen gjord. Juan Carlos Payo, vår spanske kollega och chefredaktör för biltidningen Autopista, sitter i juryn för "European car of the year" och har provkört XC90. "Jag blev positivt överraskad, interiören är mer premium än tyska konkurrenternas, T6-motorn imponerar och luftfjädringen är underbar", säger Juan Carlos Payo.

Juan Carlos Payo är chefredaktör för biltidningen Autopista, den spanska systertidningen till auto motor & sport. Juan Carlos Payo sitter även i juryn för "European car of the year" samt representerar en av de sju arrangörerna av "European car of the year". Jurymedlemmarna får provköra XC90 före alla andra. Under dagen provkör auto motor & sports egen testförare, läs provkörningsrapport i eftermiddag.

Vad har varit mest överraskande med bilen?
"Kvalitetsnivån i kupén är väldigt hög. Jag gillar verkligen interiören, gillar den mer än exteriören."

"T6 överraskar väldigt positivt. Responsen är fantastisk, den reagerar blixtsnabbt vid gaspådrag. Jag hade inte föreställt mig att den skulle vara så kvick i responsen, både stark och snabb. Det tror man inte när man ser den, men den är som en storm! En riktig överraskning, och alla mina kolleger håller med mig."

"D5 är en tråkigare motor. Den är inte svag, men jämfört med T6 har den en helt annan personlighet. Som natt och dag. Förbrukningen är låg, men efter att ha kört T6 som imponerade stor, känns den lite trist. Men D5 har kraft och vridmoment, och beter sig bra."

Volvos nya motorfamilj har bara fyra cylindrar – räcker det? 
"Jag tror inte att majoriteten vet hur många cylindrar som finns under huven. Men man får svaret på frågan när man trycker på gasen. Fyra cylindrar med turbo och kompressor räcker väldigt bra, det tycker även mina kollegor. Varför behöver man V6 eller V8? Det handlar inte om motorljud längre, man måste vara bränsleeffektiv. Acceleration och förbrukning är bättre. Och ljudet är helt okej. I kupén är det trivsamt, avslappande, den är en trevlig plats att vara i."

Så det finns inga problem med motorljudet?
"Det finns de som kritiserar motorljudet, men det är nya tider, och det är så här det måste vara. Nya tider, nya bilar. Varför inte?"

Hur är XC90 att köra?
"Man tror inte att man kör en fem meter lång och hög bil. Den känns mycket mindre och är väldigt lätt att köra i stan. Styrningen är mycket lätt, nästan för direkt."

"T6 har olika körprogram och i Dynamic Mode är den riktigt sportig medan Comfort ger bilen en annan personlighet. I Eco är den lite trist, men vill man spara bränsle är detta bra. T6 drog 11 liter/100 km vid sportig körning. I D5 hade jag tyvärr problem att få fram förbrukningsiffrorna."

Hur är fjädringen?
"Luftfjädringen är underbar! Den är perfekt, det känns nästan som om man flyger. Man kan höja och sänka karossen 4-5 centimeter."

Provkörningsrapporten fortsätter längre ner.

Mer läsning:
Volvo XC90 kan bli årets bil – här är finalisterna i World Car of the Year 2015
• Produktionen är igång – Volvo har byggt den första XC90

Interiören imponerar mycket. Den är mer premium än hos konkurrenterna, säger Juan Carlos Payo.

Läs ALLT om nya Volvo XC90 i auto motor & sport nr 5, finns att läsa på webben redan imorgon, 13 februari! I butik 19 februari.

Är nya Volvo XC90 tillräckligt premium?
"Ja, ingen tvekan om den saken. Design och interiör håller väldigt hög klass. Nya Audi Q7 är på samma nivå, men jag föredrar Volvos design. Det enda som inte imponerar är utrymmet, nya Kia Sorento känns rymligare i den tredje sätessraden."

Hur känns Volvon om du jämför med BMW X5 och Audi Q7?
"Jag tycker mer om Volvon när det gäller design. Men XC90:s stora problem att den inte finns med så många drivlinor. Det två dieselmotorerna finns är nästan lika starka, även om Volvo påstår att de har väldigt olika karaktär. Jag tycket att det borde finnas en ännu starkare diesel."

Hur är infotainmentsystemet?
"Jag brukar ha problem med ny teknologi, men den här är lätt att använda, väldigt intuitivt och snygg!"

Största besvikelsen?
"Bakluckans ljud när man öppnar och stänger är lite tunt, det låter inte premium. Men det är det enda negativa jag kan komma på. Sedan är baklampornas design som en kvinna med extremt breda höfter – aktern ser faktiskt onödigt fet ut. Men det finns en tanke, designern Thomas Ingenlath, vill på detta sätt förmedla hög säkerhet."

Kommer folk vara villiga att betala samma summa som för en BMW?
"Jag tycker man får mycket för pengarna om man köper XC90. Säkerhetsteknologin är fantastisk och priset är bra. I Spanien ligger priset på samma nivå som konkurrenterna, men väljer man XC90 får man mer utrustning för pengarna."

Till sist, hur tror du att XC90 kommer att stå sig i konkurrensen?
"Volvo är på samma nivå som BMW, Mercedes och Audi, inte bara när det gäller design, utan även kvalitet. Interiördesignen är bäst, bättre än de tyska bilarna, enligt mig. Kanske tycker inte de tyska köparna som jag, men jag tror att resten av världen håller med mig."

Missa inte:
Senare idag kommer Joakim Dyredand att provköra Volvo XC90. Han kommer att provköra flera bilar, bland annat den intressanta T8-motorn, bensinladdhybriden.

Mer läsning

• Provkörd: Världens starkaste Volvomotor med fyra cylindrar
• Volvo XC90 T8 certifierad – CO2-utsläppet blir 59 g/km
• Nya Volvo XC90 testas av konsumenter för första gången
• Nya Volvo XC90 – projektledaren berättar allt om nya bilen
• Livebilder: Nya Volvo XC90 R-design på Detroitsalongen

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag väljer hellre nya Volvo XC90 än någon av konkurrenterna.
950
167