Aston Martin DBX är en lyxig GT-coupé med suvkänsla

Aston Martin bjuder på en intressant överraskning på Genèvesalongen – en superlyxig GT-crossover med fyra elmotorer och högre markfrigång än sportmodellerna.

Aston Martin DBX är en lyxig GT-coupé med suvkänsla

Det är inte så ofta som biltillverkarna lyckas hålla en ny modell nästan helt hemlig inför premiären, men Aston Martin har lyckats väl med konceptbilen DBX. Märket visade upp ett suv-koncept redan 2009 under namnet Lagonda, och nu är det andra gången gillt för Aston Martin.

DBX är en superlyxig och helt eldriven GT-bil men den högre markfrigången jämfört med vanliga sportbilar ger mycket crossovervibbar. Att kalla Aston Martin DBX för en suv kanske inte är helt korrekt men att märket har planer på att lansera en högbyggd bil står klart – det har ju också Bentley, Maserati och Rolls-Royce.

Aston Martin DBX är långt ifrån produktionsfärdig men visar ändå vad vi kan förvänta oss designmässigt under de kommande åren. Fyra vuxna och deras packning ska få plats eftersom väskorna kan packas in både i bakluckan och i fronten där förbränningsmotorn annars hade huserat.

På utsidan lägger vi märke till den pärlsvarta lackeringen som också innehåller ett tunt lager krom. Aktiva LED-strålkastare, keramiska bromsar och kameror istället för backspeglar kompletterar exteriören.

Interiören tål att tittas på länge. Här finns bland annat glasrutor som mörkas automatiskt och en head up-display för både förare och passagerare.

Även tekniskt är Aston Martin DBX intressant. Den har fyra elmotorer, en för varje hjul, men motorerna är inte placerade ute vid hjulen utan vid bilens mitt för att minska den ofjädrade vikten. Det finns också ett KERS-system som tar tillvara bromsenergin.

"Aston Martin DBX skapades för att trotsa konventionellt tänkande kring det lyxiga GT-segmentet och nå ut till en mer varierad global publik än någonsin tidigare", skriver märket i ett pressmeddelande.

Att bilen ska sättas i produktion är inte officiellt bekräftat men företagets vd, Andy Palmer, säger att det här segmentet lär fyllas med en liknande bil i framtiden – enligt honom ska GT-bilar inte bara vara snygga och lyxiga utan också praktiska, familjevänliga och mer miljömedvetna.

En annan överraskning från England på Genèvesalongen var Bentley Exp 10 Speed 6, som visar en kommande sportcoupé vid sidan om Continental GT.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Aston Martin DBX ser riktigt snygg ut – det här lovar gott!
99
160