Volvo lanserar fler VEA-motorer och ny automatlåda

Nu kommer fler nya VEA-motorer från Volvo, bland annat D2 och D3 som dessutom får en ny sexstegad automatlåda. Men den efterlängtade kombinationen fyrhjulsdrift och VEA-dieselmotor i V70 och XC70 lyser fortfarande med sin frånvaro.

Volvo lanserar fler VEA-motorer och ny automatlåda

Volvo har nyss lanserat tre nya Classicversioner för V70, S80 och XC70, vilket vanligtvis betyder att modellerna är på väg att bytas ut. Men modellår 16 hos Volvo innebär mycket mer än så.

Motorfamiljen VEA gjorde premiär med en fyrcylindrig dieselmotor med namnet D4. Den uppgraderas nu och får 190 hästkrafter och går precis som tidigare att kombinera med en åttastegad automatlåda, men i nuläget inte med fyrhjulsdrift. Ett steg upp finns D5 med 225 hästar.

Dessutom lanseras D2 med 120 hästkrafter och D3 med 150 hästkrafter. Till dessa dieselmotorer erbjuder Volvo en ny, sexstegad automatlåda. Den gamla D2-motorn gick tidigare att kombinera med dubbelkopplingslådan Powershift men den utgår alltså.

På bensinsidan kommer instegsmotorn T2 med 122 hästkrafter, som följs av T3 med 152 hästar, T4 med 190 hästar, T5 med 245 hästar och toppmodellen T6 med både turbo och kompressor på 306 hästar.

Alla VEA-motorer är förberedda för elektrifiering, enligt Volvo. Motorerna har tre former av överladdning: enkel turbo, tvåstegs turbo och kompressor med turbo.


Läs också...

Sista chansen för Volvo V70, S80 och XC70 – nu kommer Classic


Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det verkar som att Volvo är helt rätt ute med VEA-motorerna. Bra jobbat!
974
59