Transportstyrelsens ”förbjudna registreringsnummer” förnyas ständigt

Transportstyrelsens ”förbjudna registreringsnummer” förnyas ständigt
På dagens personliga skyltar finns det plats för sju tecken, eftersom skattemärket i mitten är borta sedan några år.
Audi BMW-skylt

En del har haft en smula otur när de fått regnummer...

Om du sneglat på registreringsplåtar och börjat fundera så har kanske det uppstått en del frågetecken. Att vissa kombinationer av registreringsnummer aldrig hamnat på någon bil är inte svårt att förstå. Skulle du till exempel vilja köpa en begagnad bil med registreringsnummer som börjar och slutar med K samt har ett U i mitten?

FAN, GUD, SUG, SEX, TOA och XXX är inte heller så svåra att förstå som "förbjudna" som registreringsnummer. Listan över förbjudna kombinationer som Transportstyrelsen inte delar ut vid fordonsregistrering är rätt lång, men inte oändlig (det finns en gräns för hur många ord man kan kombinera med tre bokstäver). De 91 bokstavskombinationerna som inte delas ut framgår av Transportstyrelsens bild nedan. I listan hittar man bland annat KKK, men det är en bokstavskombination som har delats ut fram till 2010.

De som beställer personligt registreringsnummer får inte alltid som de önskar. För något år sedan begärde en bilägare i Skurup att en registreringsskylt märkt "786" skulle förnyas efter tio år, men han fick avslag av Transportstyrelsen. Orsaken var att 786 kan upplevas som kränkande av muslimer på ett fordon då siffran kan utläsas som en förkortning av "I Allahs namn".

Det finns ju andra sifferkombinationer som inte är riktigt rumsrena som exempelvis 88, vilket översätts till HH (åttonde bokstaven i alfabetet) och kan utläsas som "Heil Hitler".

"Skulle någon vilja ha ett registreringsnummer som lyder ADOLF 88 hade det blivit avslag," låter Mikael Andersson hälsa när vi på auto motor & sport ställer den hypotetiska frågan. "Däremot finns 088 i vanliga registreringsskyltar".

De här kombinationerna hittar du inte på registreringsplåtarna. I de flesta fall inte speciellt svårt att förstå. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Transportstyrelsen undantar generellt kombinationer av fem olika anledningar:

• Ord eller begrepp som kan användas nedsättande om personer som till exempel DUM, FUL eller LAT.

• Ord eller begrepp med sexuell eller annan kroppslig innebörd som till exempel LEM, NYP eller RAP.

• Ord eller begrepp med drogrelaterad innebörd som till exempel GHB, LSD eller XTC.

• Förkortningar om vissa organisationer till exempel ETA, KKK eller BSS.

• Ord som är siffror till exempel TRE, FEM eller SJU. NIO finns inte med eftersom bokstaven I inte används.

På grund av risken för förväxling används inte de svenska vokalerna samt bokstäverna I, Q och V. Räknar man dessutom bort de förbjudna orden så hamnar man i runda slängar på tolv miljoner registreringsnummer, vilket innebär att den svenska fordonsparken vuxit upp i taket under 2018. Idag finns det drygt elva miljoner fordon med registreringsplåt i Sverige.

För att undvika att registreringsnummerna ska ta slut införs skyltar med sex tecken där det sista kan vara både en slutsiffra och slutbokstav. Då utökas antalet kombinationer till 39 miljoner skyltar, vilket alltså borde räcka inom överskådlig tid.

 

De här kombinationerna är återigen i cirkulation efter att ha stått i skamvrån. Men är man politiskt aktiv inom till exempel moderaterna kan det inte vara kul att ha en bil med registreringsplåten "SSU001", eller? KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Så här ska de nya skyltarna se ut. Det sjätte tecknet kan vara både en siffra och en bokstav. Då utökas antalet kombinationer till 39 miljoner.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Transportstyrelsen gjort rätt som åter tillåter HET, HON, HAN och SSU.
714
179