Stor plump i protokollet för eldriven Mercedes B-klass

Köper du en Mercedes B-klass Electric Drive kan du inte snabbladda din nya elbil – trots att den är dyrast i vårt elbilstest. Mercedes förklarar det med att köparna inte har något behov av att snabbladda sin bil.

Stor plump i protokollet för eldriven Mercedes B-klass
Ska du åka på långresa i en eldriven B-klass får du planera din resa noggrant. Den går nämligen inte att snabbladda.

Mercedes har släppt en eldriven version av B-klass med namnet Electric Drive. Av de sex elbilarna som auto motor & sport testar i nummer 8/2015 är den tveklöst dyrast, men den har ändå inte stöd för snabbladdning, till skillnad från konkurrenterna.

"Det är underligt eftersom Tesla, som bistått med hjälp i utvecklingen av B-klass Electric Drive, storsatsar på just snabbladdning", skriver auto motor & sports testlag.

De flesta Mercedesköparna skulle inte snabbladda sin bil ens om möjligheten fanns, enligt pr- och kommunikationschefen Fredrik Wahrolen.

Men köparna av den eldrivna B-klassen lär inte ha något behov av att snabbladda sin bil, enligt Fredrik Wahrolen, pr- och kommunikationschef på Mercedes i Sverige. Snabbladdare är relativt ovanliga i både Europa och USA, enligt honom.

"Vi bedömer att räckvidden väl uppfyller de behov som finns för kunderna i målgruppen och att behoven att ladda under dagen är begränsade. Såväl oberoende som egna studier som vi använt oss av i utvecklingsarbetet visar att det typiska, dagliga användandet är några mil. I innerstadsområden är det dagliga behovet så litet som tre till fyra mil", säger han till auto motor & sport.

Vill B-klassföraren köra längre finns en Range Plus-version som ska göra att batteriet laddas maximalt. Men den ska inte användas varje dag – batteriet åldras snabbare.

Beskedet från Mercedes blir en stor plump i testprotokollet för B-klass Electric Drive.

"Varför ens bygga en bil, med ett gäng goda kvaliteter och smarta lösningar, som i slutändan inte klarar snabbladdning?", skriver testlaget.

Hela testet av Mercedes B-klass mot fem konkurrenter finns i nummer 8/2015, som du kan köpa i butik den 2 april eller direkt här på nätet.

Jag tycker absolut att en elbil ska kunna snabbladdas.
289
28