Land Rover utvecklar en potthålsvarnare

Förutom att de förstör körupplevelsen, gropar och potthål kan också hållas ansvariga för olyckor och dyra reparationskostnader. Land Rover utvecklar därför en "potthåls-varnare".

Land Rover håller på att utveckla en "Potthåls-varnare", ett system som ska spara miljarder kronor åt bilisterna i form av färre punkteringar, fordonsskador och trafikolyckor.

Biltillverkaren har utrustat en Range Rover Evoque med teknik som ska kunna identifiera var och hur stort hålet är, och därefter justera fjädringen. Allt går på några millisekunder. 

Forskare som arbetar med tekniken menar att det blir möjligt att dela data med andra bilar via molnet så alla förare får en varning om groparna, vilket ger dem möjlighet att sakta ner och undvika faran, vilket i sin tur innebär att risken för punkteringar, hjul och fordonsskador samt trafikolyckor kommer att minska.

"Genom att övervaka fordonets rörelse och förändringar i höjdled, kan bilen kontinuerligt justera fjädringsegenskaperna, vilket ger passagerarna en mer komfortabel körning över ojämna och skadade vägytor", säger Mike Bell, på Jaguar Land Rover.

"Vi forskar också på hur vi skulle kunna upptäcka och mäta storleken av potthål genom att skanna vägen framåt, och förutse hur allvarliga de är innan fordonet är i närheten av dem", säger Bell.

• Ett annat alternativ är att laga potthålen. Den här killen har kommit på ett väldigt effektivt sätt för att se till att det blir av.

I framtiden tror Mike Bell på Jaguar Land Rover att det kommer ett system som automatiskt kan styra bilen runt gropar utan att den lämnar körfältet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Hoppas detta blir standard i alla bilar framöver.
88
12