Parkering för kvinnor är ”rymligare och smidigare”

De särskilda parkeringsplatserna för kvinnliga bilförare väcker starka känslor.
Annons

Parkering för kvinnor är
Det finns ingen lagtext som säger att kvinnor måste parkera på ”kvinnoplatserna”. Där får även män parkera. Foto: JG-NF/Creative Commons/Wikimedia

”Större, finare och närmare till terminalerna” – så marknadsför flygplatsen i Frankfurt de nya parkeringsplatserna som enbart är tillgängliga för kvinnliga bilförare, skriver The Local. De särskilda p-platserna är färgkodade och ska därmed vara ”lättare att hitta”.

Det här greppet har väckt stark kritik och klassas av många som sexistiskt. Enligt tyska bilistorganisationen ADAC ska alla parkeringsplatser vara säkra och enkla att köra in i och ut ur – för båda könen.

Racinglegendaren uttalar sig sexistiskt om kvinnliga förare

”Det är väldigt nedlåtande för kvinnor att märkas ut på det här sättet. Allt det här gör är att förstärka stereotypen att kvinnor är dåliga på att parkera”, säger Geraldine Herbert, redaktör på Wheels for Women, till The Local.

Idén döms ut också av Berit Johansson, som är förbundsordförande för Sveriges trafikskolors riksförbund (STR).

”Det är dumheter. Jag har aldrig haft en kvinnlig elev bredvid mig som inte klarar av att parkera”, säger hon till Metro.

P-platser för kvinnor är ingen ny idé. När den här lösningen dök upp i Tyskland på 1990-talet var anledningen att många kvinnor var rädda för sexuella övergrepp i parkeringsgarage. I vissa områden i Tyskland måste tre av tio parkeringsplatser vara utmärkta för kvinnor.


Bröstreklam i Moskva orsakade över 500 trafikolyckor
Top Gear-fans går till attack mot ekofeministiskt förslag
Annons
Annons
Rulla till toppen