Spion: Audi A5 testkörs på Nürburgring – premiär 2016

All ny teknik från A4, tillsammans med lägre vikt och läckrare design – din nya drömbil?

Spion: Audi A5 testkörs på Nürburgring – premiär 2016
Nya Audi A5 blir både längre och bredare. Tillsammans med den nya plattformen, som går under namnet MLB Evo, ska det ge bättre innerutrymmen. Audi A5 Coupé blir först ut och den följs senare av en cabrioletmodell och en fyradörrars Sportbackversion.

Audi har precis visat upp nya A4 som lär bli en storsäljare. Designen tar – precis som vanligt hos Audi – inga jättesteg, men det mesta är nytt både exteriört och under skalet. En av de största nyheterna är att bilen blir betydligt lättare än föregångaren vilket gynnar både köregenskaperna och förbrukningen. Förmodligen hamnar viktbesparingen på omkring 100 kilo.

Efter A4 kommer A5. Här kan vi visa en spionfilm från Nürburgring på den nya coupémodellen som förstås lånar alla designdrag från A4 men som ska locka en annan kundgrupp som är ute efter läckra coupélinjer och en exklusivare känsla. Precis som väntat får Audi A5 också ta del av tekniknyheterna från A4, bland annat hämtas interiören rakt av med de digitala instrumenten.

Även motorerna hämtas från A4. Det innebär bensinmotorer på mellan 150 och 252 hästkrafter samt dieslar på 150–272 hästkrafter. Eventuellt kan Audi A5 också dyka upp som laddhybrid där en förbränningsmotor driver framhjulen och en elmotor driver bakhjulen.

Om inte det räcker kommer förstås också en ny upplaga av Audi S5, där köparna kan välja mellan en 3,0-liters bensinmotor med kompressor eller en lika stor V6-dieselmotor med dubbla turbo. Högst upp i modellprogrammet finns Audi RS 5 där den 4,2 liter stora V8-motorn utan överladdning nu åker ut, och ersätts med en downsizad 3,6-litersmotor med dubbla turbo på omkring 500 hästkrafter.

Premiär för Audi A5 blir antagligen på Genèvesalongen 2016. Produktionen sätter igång i augusti 2016.

Foto: Automedia

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Audi verkar ha mycket spännande på gång. Bra jobbat!
189
76