Bosch: ”Varnade Volkswagen redan 2007 – programmet är olagligt”

Nya uppgifter i tyska media berättar att leverantören Bosch redan 2007 varnade Volkswagen för att använda den olagliga programvaran som kunde lura avgastesterna. Enligt Bild am Sonntag har VW en dryg vecka på sig att förklara hur man ska möta avgaskraven – annars drar myndigheterna in certifieringen och stoppar försäljningen.

Bosch: ”Varnade Volkswagen redan 2007 – programmet är olagligt”

Under helgen har skandalen kring Volkswagens fusk med avgasvärden vuxit. Redan i början av skandalen undrade många hur Bosch – som levererar motorstyrning och programvara till VW – var inblandade. Kunde Bosch vara ovetande, eller var det så att man kanske hjälpte Volkswagen?

Enligt tyska tidningen Bild am Sonntag har man hittat dokument som daterar sig ända tillbaka till 2007 där Bosch varnar Volkswagen för att använda programvaran. "Olaglig" skriver Bosch och understryker att programvaran endast är avsedd att användas vid tester. Dokumenten indikerar också att användandet av den här programvaran var känd högt upp i företagsledningen.

Bild am Sonntag hävdar också att den statliga trafikmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) har krävt att Volkswagen senast 7 oktober redovisar hur man ska möta de gällande avgasreglerna. Om inte Volkswagen har en godtagbar förklaring på hur man ska gå vidare hotar KBA med att dra in certifieringen för de aktuella modellerna.

En annan tidning, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, har under helgen gjort gällande att en ingenjör redan 2011 ifrågasatte lämpligheten i den manipulerade programvaran i motorstyrningen. Uppgifterna kommer från Volkswagens internrevision.

Volkswagen har avböjt att kommentera det som man benämner som "spekulationer från media".

VW-koncernens nya chef Matthias Müller har en smusig byk att tvätta. Men ansvarsfrågan blir inte lätt att hantera, hur långt upp i företagsledningen fanns egentligen kunskapen om avgasfusket?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vi har bara sett början på skandalen kring Volkswagens fusk!
469
35