VW-chefen: ”Återkallelsen börjar i januari 2016 och pågår året ut”

Koncernchefen Matthias Müller har gett en första prognos för tidsschemat av den stora återkallelse som väntar för elva miljoner VW-bilar. Uppgraderingen av motorstyrningen på 2,0-liters EA189-motorerna inleds efter årsskiftet men de 1,6-liters motorer som också omfattas får vänta till hösten 2016. Arbetet väntas pågå under hela 2016 och kommer att kosta Volkswagen miljardbelopp – i euro.

VW-chefen: ”Återkallelsen börjar i januari 2016 och pågår året ut”
Återkallelsen inleds i Europa efter årsskiftet och väntas pågå under hela 2016, meddelar koncernchefen Matthias Müller.

Att uppgradera elva miljoner bilar, med antingen ny programvara eller nya komponenter, är givetvis en gigantisk arbetsuppgift. Själva skalan på Volkswagen-skandalen och det avgasfusk som avslöjats är nästan svår att greppa men det behövs ingen större fantasi för att redan nu inse att återkallelsen blir oerhört dyrbar för VW Group.

I ett uttalande för tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung, FAZ.net, ger koncernchefen Matthias Müller en första prognos för tidsschemat för återkallelsen. Arbetet har gjorts i samarbete med den oberoende trafikmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA:

"Vi underkastar oss den tekniska lösning som Kraftfahrt-Bundesamt godkänner och när den är klar kan vi börja beställa komponenterna," säger Mattias Müller till Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Om allt går enligt plan kan vi inleda återkallelsen i januari."

Återkallelsen inleds i Europa och väntas pågå under hela 2016. Merparten av bilarna i Europa har EA189-motorn på 2,0 liter och den har motorstyrning från Bosch som kan uppgraderas med ett nytt styrprogram. En relativt enkel åtgärd och den är givetvis gratis för bilägaren, påpekar Matthias Müller.

Men den mindre dieselmotorn på 1,6 liter som också omfattas av avgasfusket har komponenter från leverantören Continental och där lär det bli aktuellt att byta ut vissa delar. Det gör startsträckan längre och då inleds återkallelsen sannolikt först på hösten 2016 för dessa bilar.

Det har framkommit uppgifter om att det totala antalet bilar inte är elva miljoner utan "bara" 9,5 miljoner, en fråga som Frankfurter Allgemeine Zeitung skickade vidare till Matthias Müller:

"Förhoppningsvis är det färre än elva miljoner, men det är för många ändå," svarade Müller.

De anställda på VW Group har tidigare haft en årlig vinstdelning som avspeglar det goda ekonomiska resultat som koncernen haft. Men nu inleds ett tufft sparprogram och Matthias Müller har redan deklarerat att allt projekt som inte är absolut nödvändiga ska läggas ner eller pausas. Men målsättningen är att vinstdelningen till personalen blir kvar.

"Vi kan inte straffa personalen för något de inte kan påverka," sa Matthias Müller i intervjun med Frankfurter Allgemeine Zeitung. Försäljningsmässigt har avgasskandalen inte påverkat Volkswagen, åtminstone inte ännu.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Ungefär som jag väntat mig, det här kommer att ta tid!
208
3