Sveriges bästa miljöbil: Rösta på din favorit

Det är dags att kora årets bästa miljöbilar. Vilka är dina favoriter? Rösta här.

Klicka på bilden för att rösta.

Vilken är Sveriges bästa miljöbil? Rösta på dina tre favoriter. 
Mer faktauppgifter om bilarna här (pdf)

• Klicka här för att rösta!

Urvalskriterier
Bilen ska vara fossiloberoende. Med detta menas att den ska vara typgodkänd för att köras på ett kommersiellt tillgängligt drivmedel som till minst 75 procent består av förnybar råvara. Vi kallar ett drivmedel kommersiellt tillgängligt om det finns att tillgå på minst 25 publika påfyllnadsplatser i Sverige som är någorlunda geografiskt utspridda. I praktiken innebär detta att elbilar, laddhybrider, etanolbilar och gasbilar kan komma i fråga.

Energieffektivitet
Energiförbrukningen hos en personbil med upp till 5 sittplatser ska vara högst 60 kWh/100 km. (Detta motsvarar en förbrukning per 100 km på cirka 6,8 l bensin, 9,4 l E85 och 4,3 kg metangas.) För fordon med fler än 5 sittplatser för vuxna och för fyrhjulsdrivna fordon sätts den övre gränsen till 75 kWh/100 km.

Säkerhet
5 stjärnor enligt Euro NCAP (år 2009 eller senare), alternativt 5 stjärnor för passagerarsäkerhet och minst 2 stjärnor i fotgängarsäkerhet i äldre tester. Låsningsfria bromsar och antisladdsystem. Bilmodell som inte testats av Euro NCAP men som genom oberoende intyg har visats klara motsvarande krav godkänns.

Leverans
Ska kunna lämnas till kund senast under det första kvartalet 2016. 

• Klicka här för att rösta!

Årets miljöbil 2016 arrangeras av Gröna Bilister. Läs mer om tävlingen här.
Mer faktauppgifter om bilarna här (pdf)

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.